Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

A kanabisz enyhíti a krónikus fájdalmat

2010.08.31. 12:09
A szer enyhítheti a krónikus neuropátiás fájdalmat, segíti az ettől szenvedők alvását - közölték hétfőn kanadai kutatók.

A Canadian Medical Association Journal című szakfolyóiratban ismertetett kis létszámú tanulmányba 21 felnőttet vont be Mark Ware, a montreali McGill Egyetem munkatársa és csoportja.

A vizsgálatban részt vevő, neuropátiás fájdalommal élő páciensek öt napon át, naponta háromszor szippantottak be pipán keresztül megszabott mennyiségű marihuána füstöt. A neuropátiás fájdalom az idegrendszer károsodása vagy működészavara miatt jön létre, kezelésére kevés lehetőség van.

A tanulmány megállapítása szerint egyetlen belélegzés (25 milligramm) a 9,4 százalékos tetrahidrokannabinolból (THC) hatékonynak bizonyult a fájdalom csökkentésében. A klinikai kipróbálásban használt kevésbé hatékony, kisebb THC-koncentrációjú (6 százalékos és 2,5 százalékos hatóanyag tartalmú) növénnyel, illetve a placebóval nem sikerült elérni a megfelelő fájdalomcsökkentő hatást.

Az önkéntesek hangulatában és életminőségében nem figyeltek meg változást a kutatók a szer ilyen mennyiségű használata után. A pácienseknél mellékhatásként előfordult fejfájás, szemszárazság, a neuropátiás fájdalom helyén égő érzés, zsibbadás és köhögés.