Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Már Lomborg szerint is probléma a klímaváltozás

2010.09.01. 11:32
Miután évekig a szkeptikusok táborát erősítette, Bjørn Lomborg most azt mondja, hogy a legfontosabb helyre kell tenni a klímaváltozás elleni küzdelmet. Legújabb könyvében arról ír a koppenhágai gazdasági iskola professzora, hogy évente százmilliárd dollárt kellene a klímaváltozás elleni harcra fordítani.

A Guardian teljes pálfordulásnak nevezi Bjørn Lomborg legújabb elméletét. A professzor két évvel ezelőtt az Indexnek is adott interjút akkori könyvéről, melyben a világ problémáit rangsorolva a klímaváltozással kapcsolatos megoldásokat listája végére tette. Szerinte nem a legrosszabb forgatókönyvekkel kell számolni egy-egy környezeti tényező elemzésekor, mert akkor pánikba esünk és rossz döntéseket fogunk hozni.

Most azt mondja, hogy a felmelegedés az egyik legfontosabb probléma az emberiség életében, egy olyan kihívás, amivel szembe kell nézni. Nyolc módszert ír le, amelyekkel elejét lehetne venni a globális felmelegedésnek. Azt javasolja, hogy rengeteg pénzt fordítsanak kutatásokra és a tiszta energiaforrások (szél-, víz- és napenergia) kihasználására. A professzor szerint évente százmilliárd dollárt kell a klímaváltozás elleni harcra fordítani.

Lomborg persze tagadja, hogy megváltoztatta volna nézeteit, szerinte első könyvében is elfogadta az emberek okozta felmelegedés tényét. A különbség az, hogy soha nem állította, hogy ez a világ végét jelentené. Saját bevallása szerint a fordulópontot a Koppenhágai Konszenzus projekt jelentette, amelynél tudósok egy csoportját megkérdezték, hogyan költenének el ötvenmilliárd dollárt.

Két évvel ezelőtt új ötletek is felmerültek a hőmérsékletemelkedés leküzdésével kapcsolatban, ami végül meggyőzte Lomborg professzort is arról, hogy nagyon sokféleképpen lehet küzdeni a felmelegedés ellen. A tudós szerint nemcsak a szén-dioxid-kibocsátását kell csökkenteni, hanem kutatásokba, fejlesztésekbe kell fektetni a pénzt.