Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Charles Darwin terraformált egy szigetet

2010.09.02. 16:07
Az evolúcióelmélet megalkotója az állította, hogy az emberek nem az Édenkertből származnak. Most az is kiderült, hogy a tudós képes volt édenkertté változtatni egy kihalt szigetet.
1232243

Charles Darwin egyik legjobban őrzött titkát leplezi le egy aprócska sziget az Atlanti-óceán közepén. A Közép-Atlanti-hátság vulkanikus tevékenysége által létrejött Ascension-szigetet kétszáz éve még csak kő és hamu borította, most viszont egy virágzó trópusi erdő várja az odatévedőket.

Nem könnyű megtalálni Ascensiont, mert az Atlanti-óceán közepén van, Afrika partjától 1600 kilométerre, Dél-Amerikától 2250 kilométerre. Van rajta egy különösen aktív vulkán, ez hozta létre a szigetet egymillió évvel ezelőtt.

Amikor Darwin 1836-ban odalátogatott, nem talált semmi érdekeset, csak hamut és köveket. A sivár környezet azonban ihletet adott a tudósnak, aki elhatározta, hogy egy zöld oázist hoz létre a szigeten. Néhány évvel később botanikus barátja, Joseph Hooker is a szigetre vetődött, amelyen a brit haditengerészet fontos bázisa volt. A helyőrséget azonban a friss víz hiánya miatt nem tudták bővíteni.

ascension

Mivel a szigeten nem nőtt szinte semmi, a csapadék hamar elpárolgott. Darwin ötletére építve Hooker 1847-ben azt javasolta a haditengerészetnek, hogy telepítsenek fákat. Ötlete az volt, hogy a fák megfogják a vizet, csökkentik a párolgást és gazdagítják a talajt.

A világ botanikuskertjeiből 1850-ben indultak el a szállítmányok, és húsz évvel később már eukaliptuszok, fenyők, bambuszok és banánfák nőtték be a szigetet.

asc450

Evolúció helyett

Napjainkban is vizsgálják a szigetet, Dave Wilkinson ökológus professzor többször írt a különleges ökoszisztémáról. Az Ascensionon olyan növények élnek egymás mellett, amelyek a természetben egyébként nem találkoznak. A sziget legmagasabb csúcsán egy trópusi esőerdő is kialakult, ahol lecsapódik a tengeri pára.

Ehhez hasonló ökoszisztémák évmilliók alatt jönnek létre, Darwin és Hooker munkája viszont azt bizonyítja, hogy kitartó próbálkozással mesterségesen is létrehozhatók ilyen rendszerek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!