11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 4
Kanada 1
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Plutónium sugároz Grönland egyes részein

2010.09.02. 13:48
Negyven éve lezuhant Grönlandon egy négy atomrobbanófejjel felszerelt amerikai bombázó, és a sziget egyes részein még mindig rendkívül magas a plutónium-sugárzás.

A szennyezés tényét már két éve megerősítették, ennek ellenére a hatóságok mind a mai napig nem helyeztek el figyelmeztető táblákat az érintett területeken az őslakosok és a turisták számára. Helyi vadászok mindenesetre elindítottak egy erre irányuló kezdeményezést.

A Thule nevű amerikai katonai bázistól száz kilométerre fekvő, ezer lelkes község, Qaanaaq egyik képviselője a KNR grönlandi közrádiónak adott interjújában közönnyel vádolta meg a nuuki kormányt a sugárzás ügyében.

A B52-es típusú amerikai bombázó 1968 januárjában zuhant le közvetlenül a Thule bázis közelében. A fedélzeten található négy nukleáris robbanófej közül három a tengerbe esett, ezeket sikerült később kihalászni. A negyedik azonban egy jégmezőre zuhant, ahol radioaktív törmelék szóródott szét.

A törmelék begyűjtésére és ártalmatlanítására Dánia és az Egyesült Államok helyieket bérelt fel, akik közül sokan megbetegedtek vagy meghaltak később a sugárzás következtében.

Mind a mai napig tisztázatlan, hogy a negyedik, jégmezőre zuhant robbanófej sugárzó maradványait teljes körűen sikerült-e begyűjteni. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy 11 évvel a baleset után - vagy legalábbis valamivel később - ez maradéktalanul megtörtént.  • Hírek
  • Bankszámla