Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ígéretes a kísérleti maláriaszer

2010.09.03. 12:39
Egy kísérleti maláriaszer egyetlen adagja hatékonynak bizonyult egereknél a fertőzés ellen - közölték kutatók a Science tudományos magazin legfrissebb számában.

A nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint az NITD609 jelű kísérleti szer hatékony volt a maláriáért felelős két leggyakoribb parazita - a Plasmodium falciparum és a Plasmodium vivax - ellen, valamint más, gyógyszereknek már ellenálló törzzsel szemben is.

Az egereken végzett tanulmányból az derült ki, hogy az NITD609 más úton hat, mint a többi maláriaellenes szer, és egyetlen, szájon át beadott adag elegendő volt a fertőzés megszüntetéséhez.

Az embereknél való alkalmazás előtt még a szer biztonságosságára vonatkozó vizsgálatokra van szükség, ám a kutatók úgy vélik, hogy amennyiben azok pozitívan végződnek, a humán klinikai próbák még ez év végén megkezdődhetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 243 millió maláriás eset van világszerte, a becslések szerint 863 ezren halnak meg miatta évente, főként afrikai gyerekek. Bár a malária megelőzhető és gyógyítható, Afrikában a becslések szerint jelenleg is 45 másodpercenként hal meg benne egy gyerek.

A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a nőstény Anopheles szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját. A paraziták a megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvérsejteket és tovább szaporodnak.

Jelenleg a legjobb kezelés maláriára egy kombinált, artemizinre alapuló gyógyszeres terápia, ez azonban igen drága. Az olcsóbb maláriaszerekkel szemben már gyakori a rezisztencia. A kísérleti szer a hatóanyagok új csoportjába tartozik, 12 ezer vegyület közül választották ki potenciális gyógyszerjelöltnek. Az új hatóanyag egy olyan fehérjét támad meg a parazitában, amelyet a mostani maláriaellenes szerek nem vesznek célba.

A Novartis kísérleti szere, az NITD609 ráadásul nagy mennyiségben és olcsón lenne előállítható a szakemberek szerint.