Klaudia
-3 °C
3 °C

Japán tudós a felsőmocsoládi kémikuskonferencia sztárja

2010.09.07. 15:30
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem, valamint az olasz Nemzeti Tudományos, Irodalmi és Művészeti Akadémia rendezésében nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek 2010. szeptember 11-13. között. A Soai-reakció köré szervezett szimpóziumot a Somogy megyei Felsőmocsoládon tartják.

A rendezvény a BME és az olasz egyetemek között évek óta folyó sikeres együttműködés eredménye. A konferencia fő tudományos szervezője a Műegyetem hajdani diákja, Pályi Gyula, az olasz tudományos akadémia tagja, aki több mint két évtizede a Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem kémiaprofesszora.

Aszimmetria és élet

A Soai-reakciót 1995-ben fedezte fel Kenso Soai tokiói professzor, akit azóta a kémiai Nobel-díj egyik legesélyesebb várományosaként emleget a tudományos közösség. A reakció hatékony és újszerű lehetőséget teremt aszimmetrikus molekulák előállítására. Az élő anyag nagy része ilyen molekulákból tevődik össze (többek között a DNS, az aminosavak és a cukrok) és a gyógyszerek hatóanyagai is egyre gyakrabban aszimmetrikus molekulák.

„A molekulák jelentős része olyan alakú, hogy a tükörképével nem azonos, bár nagyon hasonló hozzá, mint például a két kezünk” – mondta el Pályi professzor. „Ha ilyen aszimmetrikus molekulát készítünk szimmetrikus anyagokból, mindig a két forma ötven-ötven százalékos elegye keletkezik. Ezzel szemben az élő szervezetekben lévő aszimmetrikus molekulák közül a szervezetek mindig csak egy formát használnak, sőt valamennyi élőlény mindig ugyanazt.”

A professzor szerint e jelenségekből adódik a jelenkori tudomány két izgalmas problémája. Az egyik kérdés az, hogy miként kezdték el az élő szervezetek mindig csak az egyik molekulafajta kiválogatását – a válasz az élet eredetének megfejtéséhez is segíthet. A másik probléma gyakorlati, és főként a gyógyszeripart érinti: miként lehetne az aszimmetrikus molekulákból csak az egyik fajtát tisztán előállítani.

A névadó is eljön

„A Kenso Soai által felfedezett reakció ugyan nem oldja meg a két problémát, de száz éve az első jelentős felfedezés, amely felcsillantja a megoldás reményét. Ehhez még rengeteg elvi és gyakorlati problémával kell megküzdeni, a szimpózium célja a megoldáshoz vezető út egyengetése a terület élcsoportját képviselő tudósok részvételével” – fogalmazott Pályi Gyula.

A konferencián maga Kenso Soai is részt vesz, aki egy japán delegáció kíséretében Tokióból jön el Felsőmocsoládra, hogy legújabb kutatásairól előadást tartson. Rajta kívül számos olasz, spanyol, francia, angol, orosz és magyar tudós is részt vesz az értekezleten.

A szimpózium másik „sztárja” Luciano Caglioti professzor, a legnagyobb római egyetem, a La Sapienza kutatási rektorhelyettese, a Műegyetem díszdoktora és az MTA tiszteletbeli tagja. Caglioti két előadást is tart: az aszimmetrikus molekulák  előállítása területén elért legújabb eredményeiről fog beszélni, illetve beszél arról a hatékony módszerről, amellyel a La Sapienza a tudományos alapkutatást önfenntartó módon tudja finanszírozni.

A tanácskozás a második ilyen jellegű szimpózium, az elsőt – ugyancsak a két rgyetem és az akadémia együttműködésében – 2008-ban az olaszországi Lama Mocognóban rendezték, a következőre pedig jövőre Görögországban kerül sor.