Piroska
-1 °C
5 °C

Koleszterinszintet növelhet a teflonedény

2010.09.07. 13:36
Növelhetik a vér koleszterinszintjét azok a kémiai anyagok, melyek például a tapadásmentes teflonedényekben vagy a mikrohullámozható popcorn csomagolásában vannak.

Stephanie Frisbee és munkatársai 12 ezer gyerek vérét vizsgálták meg egy 2002-ben zárult peres ügy miatt, mert az Ohio folyó középső szakasza mentén legalább egy évig perfluoroktánsavval (PFOA) szennyezett ivóvíznek voltak kitéve.

Az 1 és 18 év közötti fiatalok vérében a lipidértékeket elemezték, és az összehasonlító vizsgálat eredményeit az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban ismertették a kutatók.

Oktánszám és koleszterin

A vizsgálatban 2005-ben és 2006-ban mérték a fiatalok vérének lipidszintjét. A PFOA és a perfluoroktán-szulfonát (PFOS) átlagos koncentrációja (69,2 nanogramm, illetve 22,7 nanogramm milliliterenként) jóval magasabb volt a gyerekek vérében az amerikai átlagnál.

A vizsgálatba bevont 12 és 19 év közötti fiatalok körében 29,3 nanogramm volt a PFOA koncentrációja milliliterenként, míg az országos átlag 3,9 nanogramm. A kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél nagyobb volt a PFOA koncentrációja, magasabb volt a koleszterinszint is.

E két anyag abba a szintetikus vegyületcsoportba tartozik, melynek tagjait elterjedten használják az élelmiszerek csomagolásától a tapadásmentes teflonedényekig.