Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem erőszakos a mentális beteg

2010.09.07. 13:48
A skizofrénia vagy a bipoláris zavar nem teszik erőszakosabbá az embereket, ám a kábítószerrel és alkohollal való visszaélés esetén tapasztalható ilyen tendencia a pszichiátriai problémával élőknél.

Seena Fazel kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa és csoportja a svéd kórházak feljegyzései alapján követték nyomon a bipoláris zavarral diagnosztizált páciensek életét, majd megnézték, van-e kapcsolat az állapot és az erőszakos bűneset miatti elítélés aránya között.

Egészséges drogosok is

A kutatók megállapították, hogy bár az erőszakos bűncselekmények aránya magasabb a bipoláris zavarral vagy skizofréniával kezeltek között, mint az átlagnépesség körében, amikor az alkohollal és drogokkal visszaélőket kivették a csoportból, gyakorlatilag ugyanolyan eredményt kaptak. A mentálisan nem beteg, ám alkoholt vagy kábítószert fogyasztók körében hasonló arányt találtak az erőszakos bűncselekményekre, mint azoknál a mentális problémákkal küzdőknél, akik drogot használnak.

"A kábítószerekkel való visszaélés valóban kulcsszerepet játszik az erőszakos bűncselekményekben" - hangsúlyozta Fazel.

Korábbi tanulmányok szerint a bipoláris zavarral küzdő emberek 20 százaléka, a skizofréniások negyede, míg az átlagnépesség 2 százaléka él vissza drogokkal vagy alkohollal. Mivel a mentális betegségek, valamint az alkohollal és a kábítószerrel való visszaélés aránya Európa többi országában és az Egyesült Államokban is hasonló a svédországihoz, a kutatók úgy vélik, hogy eredményeik vélhetően más országokra is érvényesek.