Magyar diákok taroltak a közép-európai matekolimpián

2010.09.16. 11:11
Csapatban és egyéniben is a magyar diákok voltak a legeredményesebbek a Szlovákiában szerdán zárult Közép-európai Matematikai Olimpián.

Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia indulói közül a csapatversenyben Magyarország hatfős csapata az első helyet szerezte meg. A résztvevő magyar diákok a kiadott három aranyéremből kettőt hoztak haza, a legeredményesebb diák is a magyarok közül került ki - közölte Pintér Ferenc, a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Egyéni versenyben aranyérmes lett a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban tanuló Kalina Kende (aki egyben a nemzetközi verseny legtöbb pontot gyűjtő résztvevője is volt), valamint a fővárosi Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanuló Frankl Nóra. Ezüstéremmel térhetett haza a szintén a Fazekasba járó Ágoston Tamás, Lenger Dániel és Sándor András, míg bronzérmet szerzett a kaposvári Nagyboldogasszony Katolikus Gimnáziumban tanuló Somogyi Ákos.

A résztvevőknek az egyéni verseny során négy feladatot kellett megoldaniuk öt óra alatt, másnap pedig a csapatversenyben nyolc feladatot együtt végeztek el ugyancsak öt óra alatt. A munkát egymás között úgy osztották meg, ahogy jónak látták. A versenyt a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia szabályaival egyező módon rendezik minden évben, a magyar csapatot a hivatalos tanulmányi versenyek, a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny és válogatóverseny alapján állítottűák össze.

Az idén a szlovákiai Sztrecsény (Strecno) községben rendezett négyedik matekolimpiára a Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Bolyai János Matematikai Társulat szervezésében és anyagi támogatásával utazhattak a versenyzők, magyar fiatalok harmadszor vehettek részt a nemzetközi megmérettetésen.  • Hírek
  • Bankszámla