Nem hatékony az AIDS elleni hüvelygél

2010.09.20. 13:59
A kilencezer nő bevonásával végzett, III-as fázisú klinikai kipróbálás során nem védte a nőket a HIV-vírus elleni új hüvelygél - jelentették be a The Lancet című brit orvosi folyóiratban a tesztet végző orvosok.

A júliusi bécsi AIDS-konferencián ismertetett, korábban áttörésként értékelt új vaginális gél nem váltotta be a hozzá fűzött nagy reményeket. A PRO 2000 jelű szert két különböző koncentrációban (2 százalékos és 0,5 százalékos) tesztelték Dél-Afrika, Tanzánia, Uganda és Zambia összesen 13 klinikáján. A vizsgálatba bevont önkéntesek 18 évnél idősebb, szexuálisan aktív, HIV-vírussal nem fertőzött nők voltak.

A résztvevők vagy hatóanyagot, vagy placebót tartalmazó gélt kaptak használatra, tanácsadást a biztonságos szexről, valamint óvszerrel is ellátták őket.

Állapotukat 12, 24, 40 és 52 hét elteltével ellenőrizték újra. Az önkéntesek 89 százaléka számolt be arról, hogy érintkezés előtt valóban alkalmazta a mikrobicid gélt. A Lancetben közzétett jelentés szerint a PRO 2000 használata biztonságos volt, ám hatástalan.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla