Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Egy éjszaka, ezer kutató

2010.09.21. 14:24
A tudósok nem elefántcsonttoronyban élő, zárkózott emberek, hanem a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek. Ez a mottója az idén már ötödször megrendezett Kutatók Éjszakájának, ahol több, mint 800 programon közel ezer kutató bizonyítja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes.

A rendezvény 24 város 43 intézményében zajlik párhuzamosan szeptember 24-én, pénteken, Soprontól Budapesten át Debrecenig. Ingyenes, interaktív kísérletek, előadások, kiállítások, ismertetik meg az érdeklődőket a természettudományok, orvostudomány, műszaki
tudományok, agrártudomány, társadalomtudomány és a bölcsészettudományok világával.

Egerben az LEGO-robotok, és éjjelilepke-figyelés, Miskolcon mágneses levitáció és bányalátogatás vár. Mosonmagyaróváron látványos konyhai kísérletekkel szórakoztatják a látogatókat, Pécsett világító
állatok és növények, Sárospatakon hipnózis, Sopronban a jövő informatikája kínál izgalmakat. Százhalombattán életre kel az őskor, Szegeden festéklézer, és húsevő szőrös növények, Szombathelyen helyszínelő tudósok és krimipéntek vár.

A központi budapesti programnak a Millenáris ad otthont. A budapesti egyetemeken is látványos programkínálattal készültek a szervezők: a Corvinuson megismerhetünk egy mikroszaporító labort, az ELTE-n robotpartnerekkel játszhatunk labirintusjátékot, a BME-n pedig kinyílik a Nukleáris Technikai Intézet Oktatólaborja, és közelről láthatunk egy mini atomreaktort.

Idén először egy nagyvállalati partner is bekapcsolódott a programok szervezésébe. Az Ericsson Magyarország az első hazai nyilvános élő LTE – Long Term Evolution (4G) mobiltechnológiai bemutatónak ad otthont, és megnyitja laboratóriumait, bemutatja az ericssonos munkatársak hobbiból alkotott szerkezeteit.