Több százezer növényfajjal kevesebb létezik, mint eddig hittük

2010.09.21. 14:22
Egy brit kutatás eredménye szerint 600 ezer újonnan leírt növényfaj valójában nem más, mint egy már meglévő faj másik elnevezése. A paradicsom például 790 névvel büszkélkedhet, míg hatszáz különböző elnevezés létezik a tölgyfára és változataira.

Mindez azt jelenti, hogy míg eddig több mint egymillió virágos növényt tartott nyilván a tudomány, számuk valójában mindössze 400 ezer körül van. A hároméves kutatást a londoni Royal Botanic Gardens hangolta össze, és abban csaknem kétszáz kormány hatóságai vettek részt.

Alan Paton, a botanikus kert herbáriumának helyettes vezetője szerint az újonnan nyert információ kulcsfontosságú bármely szervezet vagy kutató számára, aki gazdasági jelentőségű növényeket, például élelmiszer- vagy gyógyszer-alapanyagokat kíván vizsgálni. Például ha valaki olyan növényről szeretne információkat gyűjteni, amely két vagy három néven ismert, nehéznek bizonyulhat mindent megtudnia róla, ha csak az egyik nevével van tisztában. Ez fokozottan érvényes a gazdasági jellegű növényekre, mivel azoknak rendszerint több nevük van.

A részletes eredményeket csak év végén fogják nyilvánosságra hozni. A kutatók eddig 301 ezer elfogadott fajt és 480 ezer alternatív elnevezést találtak, míg 240 ezer név elemzése még hátra van.  • Hírek
  • Támogatások