Rekordmértékű karibi korallpusztulástól tartanak a kutatók

2010.09.22. 15:03
A szokatlanul meleg tengervíz miatt rekordmértékű korallfehéredéstől tartanak a kutatók a Karib-tengerben.

A várhatóan a következő hetekben megkezdődő fehéredést a rendkívül meleg tengervíz okozza: mérések szerint a víz hőmérséklete magasabb, mint a jelentős 2005-ös fehéredés idején.

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad vissza. Ha a folyamat hosszú időn át tart, a korallok elpusztulnak.

Az Egyesült Államok Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatala korallzátony-figyelő hálózatának koordinátora, C. Mark Eakin szerint a jelenség érdemben csak most kezdődik, ahogyan belépünk abba a hónapba, amelyben a tengervíz rendszerint a legmelegebb.

Ezen a héten a vízhőmérséklet átlépte a 2005-ben mértet, ami elsősorban az enyhe téllel és a sorban már második éve aktív El Nino jelenséggel magyarázható - mutatott rá Eakin.

Öt évvel ezelőtt a Karib-tenger egyes részein a korallok 90 százaléka fehéredett ki, és több mint a felük el is pusztult. A fehéredés az idén várhatóan nagyobb területet érint majd.

A NOAA szakembere szerint a bajt tetézi, hogy a Karib-tengerre nehezedő nagy nyomás - szennyezés, élőhely-pusztulás, túlhalászat - miatt nem valószínű, hogy a sérült korallzátonyok felépülnek.

A turizmustól függő karibi szigetországok gazdaságilag is jelentős károkat szenvedhetnek. A 2005-ös fehéredést követően a World Resources Institute úgy becsülte, hogy a korallzátonyok pusztulása évi 350-870 millió dolláros (75-186 milliárd forintos) gazdasági kárt okoz a térségnek. Az amerikai környezetvédelmi agytröszt jövő februárban tervezi közzétenni frissített számításait.  • Hírek
  • Hírek