Piroska
-2 °C
5 °C

DNS-adatbázist nyitottak meg Torontóban

2010.09.27. 14:38
Közel 80 ezer faj DNS-felépítését tartalmazza az adatbázis, 2015-ig mintegy félmillió fajt felölelő ötmillió DNS-mintát visznek be az adatbankba.

A torontói projekt hosszú távú célja, hogy a Földön élő valamennyi faj azonosítására alkalmas digitális adatbázist hozzanak létre, csökkentve ezzel a fajok azonosításának idejét és költségét. Ez nemcsak a természetvédelemben lenne hasznos, de az emberi egészségre veszélyes fajok számontartásában is - magyarázta Paul Hebert, a programot gondozó szervezet (International Barcode of Life Project, iBOL) tudományos igazgatója.

"A fajok riasztó mértékű kihalásának vagyunk tanúi. Ennek a trendnek a megfordítására irányuló törekvéseinket azonban gátolják az élet eloszlásáról és sokféleségéről szóló tudásunk hatalmas rései. A DNS-vonalkódok olyan jövőt ígérnek, melyben mindenkinek gyors hozzáférése lesz a Földön élő valamennyi faj nevéhez és biológiai tulajdonságaihoz" – fejtette ki Hebert. A projektben a világ több mint 25 országa vesz részt. A nyitáskor rendelkezésre álló csaknem 80 ezer DNS-vonalkódot az elmúlt öt évben gyűjtötték össze.

A konzorcium tagjai a várakozások szerint 2015-ig mintegy félmillió fajt felölelő ötmillió DNS-mintát visznek be az adatbankba, melyben hosszú távon a tervek szerint a Földön élő minden faj DNS-vonalkódja megtalálható lesz. A világ legnagyobb biodiverzitáshoz kapcsolódó genomikai kezdeményezésének elindulása tiszteletére a torontói CN Toronyra – a nyugati félteke legmagasabb szabadon álló tornyára – hatalmas vonalkódot vetítettek.