Alfréd
-2 °C
2 °C

A britek is feltérképeznék a Földet

2010.09.29. 08:09
Nagy felbontású képeket készítenének Nagy-Britanniában a Föld felszínéről. Ehhez három műholdat küldenek az űrbe összesen százmillió fontért.

Egy százmillió fontos programot jelentettek be Nagy-Britanniában, három szatellitet állítanának Föld körüli pályára, hogy magas felbontású képeket készítsenek a Föld felszínéről. A szatelliteket 2013-ban lőnék fel, egy méter/pixel felbontásra lenne képes – írja a BBC Online.

Azok az országok, melyek nem képesek műholdakat fellőni, időt vásárolhatnának ezeken. A tulajdonos az Egyesült Királyság lesz, de más országok rendelkezésére bocsátják, megfelelő ellenszolgáltatásért.

A programban két cég vesz részt, a Surrey Satellite Technology Limitedés a DMCii. A két cég már irányít néhány száz kilogrammos szatellitből álló flottát, de ezek különböző országokhoz tartoznak, mint Spanyolország, Kína, Egyesült Királyság és Nigéria. A most tervezett műholdak azonban sokkal nagyobbak lesznek, legalább 300 kilogrammot nyomnak majd egyenként.

A DMCii üzleti modellje abból áll, hogy műholdak által készített képeket árul harmadik félnek, amit igazából bármire fel lehet használni a térképkészítéstől a mezőgazdaságig. A Surrey Satellite pedig kisebb űrjárműveket gyárt erre a célra.