Génhibás a Tajvanon született tigrisoroszlán

2010.09.29. 16:31
Genetikai rendellenességeket fedeztek fel a szakemberek annál a tigroszlánnál - tigris-oroszlán keverékénél -, amely egy dél-tajvani állatkertben született augusztus közepén.

Fogságban tartott hím oroszlántól és nőstény tigristől négy közös utód született a Tajnan megyei állatkertben augusztus 15-én, ám csak egy maradt életben közülük. A liger, tigon, tiglán néven is emlegetett hibrid állat állapota jelenleg stabil. Számos betegséget, lázat, légzési rendellenességet észleltek már nála.

Tigroszlánok a születésük után
Tigroszlánok a születésük után

"A hím egyed ugyan betegen érkezett menhelyünkre, ám a szakszerű gondoskodásnak köszönhetően növekedni kezdett. Jelenleg 3 kilogramm, ám számos rendellenességet mutat: farka és gerince deformálódott, a balhátsó lába nem hajlik, fejletlen a tüdeje, ezáltal hajlamos a gyulladásra" - közölte a Pingtongi Egyetem állatmenhelyének igazgatója. Születése után ez az intézmény fogadta be az életben maradt kölyköt.

"Még ha növekedni fog is, mindig lesznek fájdalmai a rendellenességek miatt" – fejtette ki az igazgató, aki elítélte keverék állatok létrehozását, mondván: az nem szolgál más célt, csak azt, hogy az állatkertek képesek legyenek minél több látogatót vonzani.

A tigroszlán kölykök születésekor a tajnani hatóságok 50 ezer tajvani dollárra megbírságolták az állatkertet védett állatok tiltott tenyésztése miatt. Az állatkert tulajdonosa visszautasította a szándékos tenyésztés vádját, azt azonban elismerte, hogy a gyerekkori barátokat közös ketrecben tartotta, és a hibridek születését mindössze véletlen balesetnek tartja.

A hím oroszlán és a nőstény tigris párosításával születő utódokban az oroszlán nagyságát befolyásoló gén öröklődik, azonban a nőstény oroszlán növekedésgátló génje nincs jelen, ezért a tigroszlánok elméletileg szüleiknél nagyobbra nőnek.  • Hírek
  • Hírek