Géza
-12 °C
-4 °C

Magyar győzelem a fiatal tudósok uniós versenyén

2010.09.29. 11:32
Két magyar fiatalt díjaztak a fiatal tudósok európai uniós versenyén. A győztesek a tudományos oktatás megközelítéséért kapták a díjat.

Horváth Dávid és Balassi Márton révén magyar győzelem is született a lengyel és a cseh mellett a fiatal tudósok európai uniós versenyén a portugáliai Lisszabonban. A győzteseket a kémia, a biológia és a társadalomtudomány kategóriájában díjazták, és egyenként hétezer euróval (közel kétmillió forinttal) gazdagodtak a kedden véget ért megméretésen. A versenyt 22. alkalommal rendezték meg.

A magyar díjazottak a tudományos oktatás megközelítéséért, a Nature On Your Screen című munkájukért részesültek elismerésben. A 20 éves fiatalok az ökológiai kérdéseket járták körül.

A 18 tagú, neves tudósokból álló zsűri a szén-dioxid nanorészecskéiről szóló cseh, valamint a hangyákat tanulmányozó lengyel kutatást díjazta a magyar projekt mellett. "Az ilyen fiatalok hozzájárulnak a jövő alakításához... Azt hiszem, jó kezekben vagyunk" - mondta a záró ceremónián Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztosa.

A szeptember 27-én kezdődött eseményen 124 fiatal tudós 85 munkáját mutatták be. A 14 és 21 év közötti résztvevők az Európai Unió 27 tagállamából, valamint 10 meghívott országból, többek közt az Egyesült Államokból, Kanadából, Brazíliából, Izraelből és Kínából érkeztek.