Közös nyelvet keresnek a delfinek

2010.10.01. 16:32
Különös felfedezést tett egy egyetemi biológus. Két delfinfaj találkozásakor azt vette észre, hogy az egymás között használt hangok mások, mint a fajtán belüli kommunikációkor. Szerinte ez vagy egy közös nyelv jelenlétét jelenti, vagy egyszerűen az egyik csoport figyelmezteti a másikat.

A palackorrú és a Guyana delfinek gyakran találkoznak Costa Rica partjainál. Mindkét faj egyedi hangokat ad ki, de amikor találkoznak, valamilyen köztes hangot hallatnak. A tudósok szerint ez jelentheti azt, hogy a két fajhoz tartozó állat kommunikálni próbál egymással – írja a BBC Online.

Az még nem teljesen világos, hogy pontosan mi zajlik a két delfinfajta között, de ez az első bizonyíték arra, hogy állatok változtatni próbálnak a kommunikációjukon egy másik faj jelenlétében.

Laura May-Collado, a Puerto Rico Egyetem biológusa akkor fedezte fel ezt a viselkedést, amikor a Costa Rica karibi partjaitól délre fekvő Gandoca-Manzanillo Vadmenedékben úszó delfineket tanulmányozta.

A palackorrú delfinek nagyok, elérhetik a 3,8 méteres hosszt is és hosszú hátuszonyuk van. A guyanai parti delfinek ennél sokkal kisebbek, 2,1 méter hosszúak, és kicsi a hátuszonyuk, de hosszabb az orruk. A palackorrúaknak hosszabb és alacsonyabb frekvenciájú hangot adnak ki, a guyanai parti delfinek pedig magas frekvenciájú füttyöket használnak.

Mindkét fajta csoportban úszik és gyakran találkoznak. Ilyenkor teljesen más hangot adnak ki, a hossz és a frekvencia a saját nyelvek között van. Vagyis a delfinek megpróbálnak a másik fajhoz közelebb álló módon kommunikálni.

Meglepődtem az eredményeken, mivel arra számítottam, hogy mindkét faj hangsúlyozni fogja, talán el is túlozza saját fajspecifikus hívásait – nyilatkozta Laura May-Collado. A biológus még nem biztos benne, hogy mindkét faj változtatja-e a hangokat, vagy csak az egyik alkalmazkodik a másik hívásaihoz. Ennek oka, hogy a vizsgálatkor használt felvevő nem tudott különbséget tenni az egyes fajok között, a teljes hívásokat vette fel.

Persze lehet, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy kommunikálni próbálnak egymással. A biológus szerint az is elképzelhető, hogy a parti delfinek egyszerűen fenyegetően próbálnak fellépni a sokkal nagyobb testű palackorrúak ellen úgy, hogy saját nyelvükhöz hasonló hangokat adnak ki.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM