16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Csúszós lejtő vezet a kövérséghez

2010.10.04. 15:47
Aki sokat eszik, az később még többet fog enni. Agyvizsgálattal kimutatták, hogy a túlsúlyosak agyának egyre nagyobb ételadagokra van szüksége, hogy az evés jó érzéssel töltse el őket.

Minél jobban gyarapodik az ember súlya, annál kevésbé reagál az agyuk jutalomközpontja. Emiatt még többet esznek, hogy az étel ugyanazt az élvezetet nyújtsa, mint korábban, ami persze még jobban blokkolja a jutalomingert, és így folytatódik az ördögi kör.

Eric Stice pszichológus és munkatársai a Texasi Egyetemen huszonhat kövér embert vizsgáltak meg fMRI agyszkennerrel. Az önkéntesek a vizsgálat közben ízletes tejitalt vagy ízetlen nyálszerű folyadékot fogyasztottak. A tudósok azt figyelték, hogy az italok miként hatnak a jutalomközpontra. Hat hónappal később újra letesztelték az önkénteseket.

Akik az eltelt időszakban még kövérebbek lettek, azoknál a tejital kevésbé aktiválta a vizsgált agyterületet, és semmilyen változást nem mutattak ki azoknál az embereknél, akik tartani tudták a súlyukat.

Az eredmények azt mutatják, hogy a túlzásba vitt táplálkozás csúszós lejtőre löki az embereket, éppen úgy, mint ahogy a drogfüggők is egyre nagyobb dózist igényelnek. Egyelőre nincs adat arról, hogy a fogyás visszafordítja-e a folyamatot, és a jutalomingert szállító idegpálya kitisztul-e.  • Hírek
  • Hírek