Veszélyeztetett faj a rozmár

2010.10.04. 14:02
A csendes-óceáni rozmár veszélyeztetett fajjá nyilvánítását kezdeményezte a Center for Biological Diversity (CBD) nevű amerikai természetvédelmi szervezet.

A rozmárok a jegesmedvékhez hasonlóan sok időt töltenek úszó jégtáblákon pihenés, vadászat és kicsinyeik táplálása céljából. Az északi-sarkvidék tengerein azonban nyaranta visszaszorulóban van a jég, ezért sok állat a partokon kénytelen összezsúfolódni.

walrus22

Szembeötlő az olvadó jég hatása, a Bering-szoros mindkét oldalán nagy számban tolonganak a hosszú agyarú tengeri emlősök. Az alaszkai Point Lay közelében augusztusban 15 ezer állat gyűlt össze. A biológusok közlése szerint csak mostanában kezdenek szétszéledni, miután a hűvös őszi időben újra elkezdtek megerősödni a jégtáblák.

A zsúfolt partokon a rozmárok messze kerülnek a leggazdagabb kagyló-lelőhelyektől és más táplálékforrásoktól, a kicsinyeket pedig könnyen agyon is taposhatják. Tavaly egy másik alaszkai partszakaszon a biológusok 131 borjú tetemét találták meg, melyeken a csorda nagyobb tagjai láthatóan átgázoltak.

A jég visszahúzódását kutatók a globális felmelegedéssel hozzák összefüggésbe. Idén nyáron a műholdas mérések 1979-es kezdete óta a harmadik legnagyobb mértékű jégvisszahúzódást regisztrálták a sarki vizekben.

Társat kap a jegesmedve

A jegesmedve 2008-ban került a veszélyeztetett fajok védelméről szóló amerikai törvény hatálya alá, a CBD most ugyanezt szeretné elérni a rozmárok esetében is, annak ellenére, hogy nagyon nehéz felmérni a számukat. "Nem kell tudni, hány ember utazik a Titanicon ahhoz, hogy felmérjük: baj lesz, ha jéghegynek ütközik" - magyarázta Rebecca Noblin, az arizonai székhelyű nonprofit szervezet jogásza.

walrus-04

A vadon élő állatoknak és azok élőhelyeinek védelméért felelős amerikai kormányhivatal (Fish and Wildlife Service, FWS) múlt hónapban adta le ajánlását a veszélyeztetett fajok listájának bővítésére. Két beérkező tanulmány alapos kiértékelése miatt azonban 2011. január 31-ig meghosszabbították a határidőt. Az egyik tanulmány szerint a Csukcs-tenger a század közepére évi három hónapra, az évszázad végére pedig akár öt hónapra is jégmentes lehet, és a Bering-tengeren is feltehetően hosszabbodik majd a jégmentes periódus. A másikban szereplő becslések szerint a jégtől függő rozmárok 40 százalék eséllyel kihalnak vagy a kihalás közelébe kerülnek az évszázad végére.

Körülbelül 129 ezer rozmár él a Csendes-óceán környékén, ez azonban feltehetően egy alsó határ, mert a becslés alapját képező orosz és amerikai légi felvételek részlegesek.

A csukcs-tengeri olajkitermelés és más fejlesztések hívei feltehetően ellenzik majd a rozmár védetté nyilvánítását, akárcsak maga Alaszka állam, amely támogatja a rozmárok élőhelyein folyó kitermelést. A jegesmedve védelme ellen is fellebbezést nyújtott be, és formálisan ellenzi valamennyi jégtől függő fókaféle védetté nyilvánítását.  • Hírek
  • Hírek