Aktív gyerekeknek is árt a sok tévézés

2010.10.11. 12:48
A napi két óránál többet televíziózással vagy számítógépes játékokkal töltő gyerekeknél nagyobb kockázattal jelentkeznek pszichológiai problémák.

Nem számít, hogy a gyermek mennyi időt tölt el aktívan, a túlzásba vitt képernyőbámulás mindenképpen káros, írták brit kutatók az amerikai Pediatrics című szakfolyóiratban.

A Bristoli Egyetem munkatársai 1013, tíz-tizenegy éves gyereket vontak be vizsgálatukba. A résztvevők saját bevallásuk szerint nulla és öt óra közti időtartamot töltöttek el naponta a képernyő előtt - a házi feladaton kívül - tévézéssel vagy számítógépes játékokkal.

A kutatók minden gyerekkel kitöltettek egy pszichológiai tesztet is, amely alapján értékelték pillanatnyi állapotukat, aktivitásukat pedig hét napon át mérték egy derekukra erősített, a mozgást regisztráló eszközzel. Azt tapasztalták, hogy még a fizikailag aktív gyerekeknél is megnőtt a pszichológiai nehézségek kockázata, ha napi két óránál több időt töltöttek el a képernyő előtt.

Korábbi megállapításokkal ellentétben a mostani kutatás azt sugallja, hogy a gyerekek elektronikus eszközök előtt töltött idejét akkor is érdemes korlátozni, ha egyébként tevékenyen töltik a nap fennmaradó részét.  • Hírek
  • Bankszámla