Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Ismeretlen kaukázusi civilizációt találtak

2010.10.12. 16:06
Ismeretlen bronzkori kultúrát fedezett fel GPS és légi felvételek segítségével Észak-Kaukázusban az orosz-német régészeti expedíció, amely öt éve végez ásatásokat a térségben.

"Egy olyan civilizáció nyomaira bukkantunk, amely a Kr.e. XVI-XIV. század között virágzott a kaukázusi hegyekben, a Kiszlovodszktól délre eső területeken" - mondta Andrej Belinszkij, az expedíció vezetője.

Az ismeretlen kultúra építményeit kétszáz helyszínen, 1400 és 2400 méter közötti magasságban, száz kilométeres körzetben fedezték fel. A területet nyugatról a Kubány-folyó, keletről pedig Nalcsik városa határolja.

Fennmaradt az építmények alapozása, ezek magassága némely esetben eléri az 1 métert. Mindegyik házat egy és ugyanazon séma szerint építették: az épületeket egy ovális alakú belső udvar köré emelték, és a helyszíneket úthálózat kötötte össze.

A bronztárgyak alakjából és díszítéséből a régészek arra következtettek, hogy az ismeretlen népesség összeköttetésben állhatott a míves bronztárgyairól nevezetes Kobán-kultúrával, amely Észak-Oszétia területén a Kr.e. II évezred végétől a Kr.e. I. évezred közepéig virágzott.

Valentina Kozenkova régész, a kaukázusi civilizációk neves orosz szakértője egyedülállónak nevezte a felfedezést: egyetlen területen majdnem kétszáz, az ismeretlen bronzkori kultúrához kötődő helyszínt sikerült megtalálni, és ezek mindegyik igen jó állapotban maradt fenn.