Félmilliárd éves spórákat találtak

2010.10.13. 10:39
A legkorábbi szárazföldi növények, a májmohák spóráit találták meg Argentínában.

A szárazföldi növények igen fontos szerepet játszottak bolygónk történetében: megváltoztatták annak éghajlatát, átalakítva talaját, valamint lehetővé téve egyéb soksejtű életformák kifejlődését és elterjedését.

A felfedezés, amelyről a New Phytologist című szaklapban számolnak be argentin és belga kutatók, tízmillió évvel korábbra teszi a szárazföld növények általi meghódítását, és bizonyítja, hogy a szárazföldi növényvilág sokszínűsége 472 millió évvel ezelőtt fejlődött ki.

Az igen egyszerű, szár és gyökérzet nélküli májmohák (Hepaticopsida) a feltételezések szerint az édesvízi soksejtű zöld algákból fejlődtek ki. Az összes szárazföldi növények ősének tartott májmohák spóráit Claudia Rubinstein paleontológus vezetésével fedezték fel Argentína észak-nyugati részén, a Rio Capillas folyó üledékében. Az üledéket igen erős savakban oldották fel, gondosan ügyelve, hogy ne szennyeződjenek a minták.

Az üledékben egy igen egyszerű növény, a szár és gyökérzet nélküli májmohák öt különböző típusának fosszilizálódott spóráit találták meg, amelyek a 473 millió és 471 millió évvel ezelőtti időszakból származnak. A kutatók szerint a szárazföld meghódítása a 488 millió és 471 millió évvel ezelőtti ordoviciumban, vagy akár még a késő kambriumban (499 millió és 488 millió évvel ezelőtti időszakban) kezdődhetett.

Az argentin leletekig a legkorábbiaknak a Szaúd-Arábiában és Csehországban feltárt 463-461 millió éves spórákat tartották. Az argentin spórák elárulták származási helyüket is, a növények valószínűleg az ősi szuperkontinensen, a Gondvánán "léptek ki" a szárazföldre. A szárazföldi növények fejlődtek, a májmohákból alakult ki a mohafélék, a korpafűalakúak (Lycopodiopsida) osztálya, őket követték a páfrányok, majd megjelentek a magvas növények.  • Tippek
  • Árfolyam