Oszkár
20 °C
29 °C

Macsókra vágynak a termékeny nők

2010.10.13. 15:14
Az ovulációs időszakban jobban vonzódnak a nők a macsókhoz, mint a babaarcúakhoz. Jó hír, hogy a tanulmány eredménye csak a rövidtávú partnerekre igaz, nem az élethosszig tartó társakra.

Egy új tanulmány szerint a heteroszexuális nők, akiknek a párja kevésbé férfias, a peteérés időszakában jobban vonzódnak más férfiakhoz. Ezzel szemben a macsók párjai arról számoltak be a kutatóknak, hogy nem kacsintgatnak mások felé, de nem is vonzódnak jobban a barátjukhoz, mint egyébként.

Azért a babaarcúak is megnyugodhatnak: az Evolution and Human Behavior tudományos lapban közölt kutatás nem a hosszú távú társakkal foglalkozott, hanem csak az átmeneti partnerekkel.

Rejtett jelek

Hosszú ideig tartotta magát a vélemény, hogy a Homo sapiens faj nőstény egyedei úgy fejlődtek ki, hogy eltitkolják a hímek elől a termékeny periódusukat. Az elmúlt évtizedben azonban kiderült, hogy a nők nem is annyira titkolózó peteérlelők. Szaguk és járásuk is leleplezi őket, sőt, az öltözködéssel is többet foglalkoznak az ovuláció ideje alatt.

Korábban sok tanulmány kimutatta, hogy a nők a peteérés idején a macsókat kedvelik, de ezek mind laboratóriumi kísérletek voltak. Az Új-Mexikói Egyetemen dolgozó Steven Gangestad ezzel szemben 66 monogám heteroszexuális párral végezte el a teszteket. Így kiderült, hogy a feminim férfiak párjai gyakrabban fantáziálnak más férfiakról.