Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Olcsóbb az alkohol, mint a víz Új-Zélandon

2010.10.15. 09:43
Az alkohol olcsóbb lett Új-Zélandon, mint a palackozott víz, közölték pénteken kutatók, akik egyúttal arra figyelmeztetnek, hogy ez súlyos közegészségügyi következményekkel járhat.

Az új-zélandi Otago Egyetem munkatársainak felmérése szerint egy pohár bor mindössze 90 forintnak megfelelő összegbe kerül, ehhez képest egy 2,5 deciliteres palackozott vízért 130 forintot, egy pohár tejért pedig 84 forintot kérnek.

A New Zealand Medical Journal című orvosi szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy az alkohol viszonylagosan olcsóbb lett az utóbbi évtizedekben, mivel az átlagbérek növekedtek.

"Elemzésünk szerint az alkohol most vélhetően a legolcsóbb rekreációs drog Új-Zélandon, egyre inkább megengedheti magának bárki a megvásárlását, miközben a rohamszerű ivászat kultúrájának terjedésével kapcsolatos aggodalmak növekszenek" - mondta el Nick Wilson.

A professzor hozzátette: nemzetközi adatok támasztják alá, hogy az olcsó alkohol hozzájárul a fiatalok rohamszerű ivászatainak terjedéséhez, és az alkohollal való visszaélés miatti egészségügyi, valamint társadalmi károk növekedéséhez.

Új-Zélandon a piac az elmúlt években túltelítetté vált borral, mert a termelők próbálnak túladni felhalmozott készleteiken. A kutatók most minimális ár megállapítását sürgetik az alkoholtartalmú italokra az országban.