Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A neandervölgyi gyerekek nagyok voltak

2010.10.20. 07:48
A másféléves korában elhunyt gyermek a legfiatalabb neandervölgyi, akinek földi maradványait Európa északnyugati részén eddig feltárták.

A kisgyerek földi maradványait Namur tartományban, a Grotte du Spy barlangban fedezték fel. Korábban itt két felnőtt neandervölgyi csontjait is megtalálták, így a szakértők szerint előfordulhat, hogy egyazon család tagjairól van szó.

A barlangot, amely egy kis folyó közelében van, körülbelül 44 ezer évvel ezelőtt szemelte ki a neandervölgyi ember. A most felfedezett család 33 ezer évvel ezelőtt élt, ez azt jelenti, hogy a neandervölgyi ember évezredeken át használta a barlangot

"Belgiumban fedezték fel a Homo neanderthalensis első egyedét még a XIX. században, itt került eddig elő a legtöbb neandervölgyi lelet, innen származik a legidősebb neandervölgyi DNS-minta is" - hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője, Isabelle Crevecoeur antropológus.

A másféléves korában elhunyt gyermek a legfiatalabb neandervölgyi, akinek földi maradványait Európa északnyugati részén eddig feltárták.

A neandervölgyi embernek sokkal nagyobbak voltak a metszőfogaik, mint a modern embernek. A kisgyerek, ha megérte volna a fogzás időpontját, szintén rendelkezett volna a Homo neanderthalensis jellegzetességeivel, ugyanakkor a fogzománc sokkal vékonyabb volt. A jelek szerint a gyerek igen gyorsan növekedett, ez a folyamat egyéves kora körül indulhatott be.

A továbbiakban a kutatók elvégzik a gyerek DNS-vizsgálatát, amely kimutathatja, hogy valóban egyazon család tagjairól van-e szó. A két felnőtt virtuális arcrekonstrukciója már folyamatban van, a neandervölgyi párt jövő nyáron "keltik életre", amikor 2011 júniusában a helyszínen megnyitják a látogatói központot.