Albin
0 °C
11 °C

Szélsőséges aszályok várhatók a következő 30 évben

2010.10.21. 16:20
A világ nagy részét szélsőséges aszályok sújthatják a következő három évtizedben, hacsak nem sikerül érdemben mérsékelni az üvegházgáz-kibocsátást - derül ki egy tudományos kutatásból.

"A következő évtizedekben kiterjedt aszályok lehetőségével kell szembenéznünk, jóllehet ezt még nem ismerte fel teljes körűen sem a közvélemény, sem a klímatudományi kutatóközösség. Ha a tanulmány előrejelzései csak közelítőleg is megvalósulnak, a társadalmi következmények világszerte hatalmasak lesznek" - fogalmazott Aiguo Dai, az amerikai Országos Légkörkutató Központ (NCAR) kutatója, a vizsgálat vezetője.

A Wiley Interdisciplinary Reviews című sorozat klímaváltozással foglalkozó kiadványában megjelent tanulmány szerint Délkelet-Ázsia, Ausztrália, az Egyesült Államok, Dél-Európa, Afrika, Latin-Amerika és a Közel-Kelet jelentős részét súlyos aszályok sújthatják a következő évtizedekben. A Földközi-tenger partján fekvő régióknak szinte példa nélküli aszályokra kell felkészülniük.

"A szélsőséges aszályok jelentős kihatással lehetnek a mezőgazdaságra, a vízkészletekre, a turizmusra, az ökoszisztémákra és az alapvető emberi jóllétre" - olvasható a cikkben, mely szerint az aszályok egyedül az Egyesült Államokban 6-8 milliárd dolláros károkat okoznak éves átlagban, Afrikában pedig több mint félmillió ember esett áldozatul a szárazsághoz köthető katasztrófáknak az 1980-as években.

Míg a Föld jelentős részét várhatóan hosszan tartó aszályok fogják sújtani, addig egyes északabbra fekvő, ritkábban lakott területek - így például Észak-Európa, Oroszország, Kanada, Alaszka és India egyes területei - nedvesebbé válhatnak a következő időszakban. Az előrejelzések beigazolódása nagyban függ az üvegházgázok kibocsátásának, valamint a természetes klimatikus folyamatoknak, például az El Nino-jelenségnek az alakulásától.