Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Csúcson a brit tbc

2010.11.04. 10:33
A tuberkulózisos esetek száma Nagy-Britanniában elérte az elmúlt harminc év legmagasabb szintjét, 2009-ben 9040 új megbetegedés történt.

A brit kormány egészségvédelmi ügynökségének (Health Protection Agency, HPA) éves tbc-jelentése szerint a többféle gyógyszernek ellenálló, úgynevezett multidrogrezisztens baktériumok által okozott fertőzések aránya megduplázódott az elmúlt évtizedben, noha előfordulásuk abszolút aránya még így is alacsony, 1,2 százalék körül van.

A gyógyszerekre reagáló tbc kezelése hat hónapot vesz igénybe, eközben többféle antibiotikumot kell szedniük a pácienseknek. A gyógyszereknek ellenálló, rezisztens törzsek esetében azonban 18 hónap vagy még hosszabb idő is szükséges a gyógyuláshoz.

Mint Ibrahim Abubakar, a HPA munkatársa elmondta, a tbc bárkit érinthet, ám gyakoribb a városi környezetben élő emberek, a bevándorlók, a droghasználók vagy a hajléktalanok körében. A tuberkulózis megelőzhető és kezelhető állapot, ám kezelés nélkül életveszélyes.

Becslések szerint a világon akár minden harmadik ember fertőzött lehet a tuberkulózist okozó baktériummal, ám csak igen kis hányaduknál fejlődik ki a betegség. A nem megfelelő vagy befejezetlen antibiotikum kezelések miatt egyre gyakrabban bukkannak fel a Mycobacterium tuberculosis olyan törzsei, melyek rezisztenssé váltak az ellenük szokásosan használt gyógyszerekkel szemben.

Abubakar hangsúlyozta, hogy a tbc-s esetszám csökkenésének kulcsa a fertőzöttség korai megállapítása és a megfelelő kezelési mód kiválasztása.