Terjednek a gyógyszereknek ellenálló baktériumok Európában

2010.11.16. 12:19
Egyre nagyobb számban fertőz Európában a gyógyszereknek ellenálló Clostridium difficile baktérium, ám nagy az eltérés abban, ahogy a nemzeti egészségügyi hatóságok nyomon követik az eseteket.

Az Európa-szerte végzett tanulmány elemzésekor megállapították, hogy a kórházi C. difficile fertőzések előfordulási aránya 2005 és 2008 között tízezer páciensenként 2,45-ről 4,1-re emelkedett.

Az európai országok saját megfigyelőrendszerüket és diagnosztikai tesztjeiket alkalmazzák, ez is okozhatja, hogy nagy különbséget találtak a kutatók a szuperbaktériumok országonkénti előfordulási arányában. Némely országban alábecsülik, más országokban felülbecsülik a fertőzések számát.

Az antibiotikumok túlhasználata és helytelen alkalmazása az elmúlt évtizedekben a gyógyszerek széles körével szemben ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához és terjedéséhez vezetett. Ilyen a C. difficile és az MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) baktérium, melyek egyre gyakrabban okoznak kórházi fertőzéseket.

baci

Az európai járványügyi központ (ECDC) adatai szerint a régióban akár 400 ezer embert is érinthet a többféle szerrel szemben rezisztens baktériumokkal való fertőződés. Az ECDC kampányt indított az antibiotikumok túlzott használatának tudatosítására, kiemelt figyelmet szentelve a Klebsiella pneumoniae baktériumnak, amely szintén gyakran fertőz meg kórházban fekvő pácienseket.

A C. difficile fertőzési aránya a kórházakban magas Finnországban, Lengyelországban és Nagy-Britanniában (az arány 19,1, 12,5 és 10,4 tízezrelék a kórházban eltöltött napokra vetítve), és alacsonyabb többek között Franciaországban vagy Magyarországon (2,1 és 2,0 tízezrelék). A követés adataiból az derült ki, hogy 3 hónap elteltével a páciensek 22 százaléka már nem élt, a halálesetek 40 százalékában szerepet játszott a C. difficile baktériummal való fertőződés is. A szakemberek olyan irányelveket sürgetnek, melyek Európa kórházaiban megfelelő szabványt jelenthetnek.  • Hírek
  • Hírek