Da Vinci és Picasso is diszlexiás lehetett

2010.11.16. 10:47
Brit kutatók szerint Leonardo da Vinci és Pablo Picasso a diszlexiának köszönhették sikeres pályafutásukat. A híres művészek ugyanúgy képtelenek voltak az írott szó helyes felismerésére és elolvasására, ahogy a ma élő gyermekek jelentős része - tizenkettőből egy.

A Middlesexi Egyetem kutatói 41 férfi és nő vizuális-térbeli képességét, a 3D-ben érkező információk feldolgozásának készségét vizsgálták, ami nélkülözhetetlen a művészi képességek kibontakozásához. A kísérleti alanyok fele diszlexiában szenvedett, tehát írási-olvasási készsége zavart volt.

Az eredmények alapján a diszlexiás férfiak számos teszt során jobban teljesítettek, mint a többi férfi. Például jobban emlékeztek a képekre, ügyesebben tájékozódtak egy háromdimenziós virtuális városban.

A kutatók azt szűrték le a kapott eredményekből, hogy a diszlexiások jobban érzékelik a teret. Számos diszlexiás inkább gondolkodással és cselekvéssel szereti megoldani a problémákat, mint beszéd útján. Ez a diszlexiás férfiak esetében hozzájárulhat ahhoz, hogy kifejlesszék azokat a képességeket, amelyek szükségesek a művész- és kreatív világban való sikerhez - magyarázta Nicola Brunswick, a kutatás vezetője.  • Tippek
  • Bankszámla