Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

A zongorázást nem lehet elfelejteni

2010.11.19. 13:54
Jól képzett zenészeket vizsgálva arra a következtetésre jutottak német neurológusok, hogy az ujjtechnika az emlékezet építőköveiben rögzül, és bármikor előhívható.

Lipcsei és würzburgi kutatók szerint a bonyolult mozdulatok mintájának modulokba rendezése lehetővé teszi az agy számára, hogy gyorsan előhívja a mozdulatsort. Így energiát és időt spórol, a zenészek pedig virtuózzá lehetnek általa.

Az összetett mozdulatsorok ellenőrzése és tárolása mikéntjének feltérképezésére a kutatók kilenc hegedű- és hat zongoraművész kézmozgását figyelték meg. A zenészek próbagyakorlatokat játszottak, a szakemberek bal kezük mozdulatait jegyezték fel.

Ezek után a zenészek fejére helyezett mágneses eszközzel spontán ujjmozgásokat idéztek elő. A vizsgálat felfedte: a spontán mozdulatok ugyanazokból a mintákból építkeztek, amelyeket a zenészek játékukhoz elsajátítottak. A zenei képzettséggel nem rendelkező 17 emberen elvégzett ugyanilyen vizsgálat teljesen más eredményt hozott - derült ki a Current Biology című folyóiratban közzétett tanulmányból.

A kutatók a zenészek intenzív képzésével magyarázzák a jelenséget, amelynek során az agy felismer mozdulatokat, és felépíti az egyes elemekből.