Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Láthatatlanná tevő módszert finanszíroz az EU

2010.11.23. 14:07
Nanotechnológiai módszerekkel sikerült eltérítenie a látható fényt egy európai kutatócsoportnak, így közel került megvalósításhoz a láthatatlanná változtatás lehetősége - jelentette be az Európai Bizottság.

A brit, görög, német és török tudósokból álló csoport eredményei révén "a lencsékben és optikai áramkörökben való gyakorlati alkalmazáson túl különleges háromdimenziós tárgyak, akár láthatatlanná tevő köpönyeg elkészítése előtt is megnyílik az út" - áll az uniós kormány keddi brüsszeli közleményében.

Jelenleg még csak a milliméter törtrészénél kisebb tárgyakat lehet a módszerrel eltüntetni. A PHOME projekt lényege, hogy a kutatók olyan fotonikus anyagokat hoztak létre, amelyek képesek befolyásolni a fénysugarak viselkedését. A fény terjedési sebességének és irányának megváltoztatásával pedig úgy tudták terelni a fényhullámokat egy mikrométer nagyságú kitüremkedés körül, hogy az három dimenzióban láthatatlanná vált egy bizonyos hullámhossz-tartományban.

Eddig az ilyen szerkezetek csak két dimenzióban működtek, azaz szemből nézve nem lehetett látni a mögéjük rejtett tárgyat, oldalról viszont igen - emlékeztetett a bizottság.