Új mesterséges szívbillentyűelem

2010.11.28. 10:55
A szívben lévő háromhegyű billentyű tágulatának sebészi kezelésére készítettek különleges gyűrűt, melyből az elsőt a feltaláló, David H. Adams ültette be sikeresen. Az új szívsebészeti eszköz olyan betegek kezelését teszi lehetővé, akiken az eddigi módszerekkel alig lehetett segíteni.

A szívben lévő négy billentyű mindegyike torzulhat, működése károsulhat, és ez legtöbbször az életet veszélyeztető zavar. A háromhegyű billentyű a szív jobb kamrája és a fölötte elhelyezkedő jobb pitvar között található.

A jobb pitvarba ömlik be a test valamennyi részéből a visszeres (vénás) vér, és onnan kerül át a kamrába, mely aztán a tüdőbe továbbítja, ahol megtelik oxigénnel. A pitvar és a kamra között van a háromhegyű billentyű. Ha ennek kerete kitágul, nem záródik elégségesen, akkor a vér a jobb szívkamra összehúzódásakor nemcsak a tüdőbe áramlik, hanem egy része visszaáramlik a pitvarba.

Ez a rendellenes működés szívelégtelenséghez és szívkárosodáshoz vezet. A korábbi műtéti próbálkozásokhoz képest Adams Tri-Ad gyűrűje remélhetőleg a korábbiaknál lényegesen jobb megoldást jelent.

Az eszköz kidolgozója elmondta, hogy a billentyűgyűrű megtervezését az utóbbi években a képalkotó eljárások rendkívüli fejlődése tette lehetővé, mivel működés közben a szív egyes részeinek térbeli változását, alakulását a korábbinál pontosabban tanulmányozhatták.

"Az eddigi billentyűgyűrük vagy teljesen merevek voltak, vagy teljes mértékben képlékenyek. A Tri-Ad gyűrűnek egy része merev, és ezzel optimálisan kijavítja a billentyű torzulását, másik része pedig rugalmas, és ezzel megvédi a szövetek épségét. Eközben a billentyű és a szív a szívciklus közben elvégzi háromdimenziós alakformálását" - mondta a feltaláló.

A gyűrű azért is rendkívül kedvezően formált, mert nem károsítja a szív ingervezető rendszerét. Ez azért fontos, mert ezáltal a veszélyes ritmuszavarok keletkezése is megelőzhető.  • Hírek
  • Hírek