Újabb omlások Pompeiben

2010.12.01. 16:24
Kedden egy, szerdán pedig újabb két ókori fal dőlt le Pompeiben a heves esőzések miatt. A 79-ben elpusztult városban egy hónappal korábban már összeomlott egy ismert műemlék a Gladiátorok Háza,

Szakértők szerint a keddi és a szerdai falomlás az elmúlt napok heves esőzéseinek a következménye. Egyik falon sem voltak freskók, de így is nagy a veszteség - közölte a műemlék főgondnoka. Jeannette Papadopulusz.

Kedden egy 12 méter hosszú fal dőlt le a Moralista házának nevezett épület mögött. A név onnan ered, hogy egykori tulajdonosa illemtani üzeneteket írt házának falára a látogatók számára.

Amikor november 6-án leomlott a Gladiátorok Háza, sokan bírálták a műemlékvédelmi hatóságokat azt állítva, hogy Olaszország kulturális kincseit nem gondozzák megfelelően. A kulturális minisztérium szerint a Pompeiben történt omlásoknak nincs közük ahhoz, hogy csökkentette a kormány a kultúrára szánt kiadásokat. A minisztérium szerint az omlásokért a helyi hatóságok felelősek.

Pompei városát Krisztus után 79-ben a Vezúv kitörése pusztította el. A település turisták tízezreit vonzza évente a világ minden részéből. A műemlék már régóta aggodalmakra ad okot. A kormány 2008 júliusában vészhelyzetet hirdetett, és közölte, hogy "súlyosan elhanyagolt" a hely.

Sandro Bondi kulturális miniszter kedden azt mondta, hogy semmi szükség riadót fújni, mivel Pompei állapotát folyamatosan ellenőrzik szakértők.  • Tippek
  • Bankszámla