A demencia inkább emlékezetzavar, mint felejtés

2010.12.03. 15:29 Módosítva: 2010.12.03. 15:29

A Cambridge Egyetem munkatársai új kísérleti módszert dolgoztak ki a vizsgálatban szereplő egerek memóriájának ellenőrzésére. Az állatoknak lehetővé tették, hogy jól megfigyeljenek egy tárgyat, majd egy óra elteltével tesztelték, miként viselkednek, ha a már látott tárgyat mutatják nekik újra, illetve akkor, ha új tárgy kerül eléjük. Az egészséges állatok több időt töltöttek el az új objektum feltérképezésével, mint a korábban már megismert tárgy tanulmányozásával, jelezve, hogy az utóbbira emlékeznek. A génmódosítás miatt amnéziás egerek azonban nagyjából ugyanannyi időt töltöttek a már ismert tárgy vizsgálgatásával, mint az újjal.

Az amnéziás állatok a normál egereknél jóval kevesebb időt szántak az új tárgy felfedezésére, ami azt jelzi, hogy emlékezetük összezavarodott abban a tekintetben, vajon ismerik-e már. A kutatók szerint ez arra utal, hogy nem annyira a már megismert tárgy elfelejtéséről van szó, mint arról, hogy az adott helyzetben összezavarodva az amnéziás állatok nem tudnak különbséget tenni az új és az ismert dolog között.

A kísérlet következő lépésében kipróbálták, javítható-e az állatok emlékezete. A memóriateszt előtt sötét, csendes környezetbe tették egy időre az egereket. Azok az amnéziás állatok, amelyek korábban - amikor zajos, nyüzsgő környezetben tartották őket a teszt előtt - nem tudták felidézni emlékeiket, tökéletes emlékezést mutattak a memóriatesztben, ha megelőzően kevés külső inger érte őket.

Mint Lisa Saksida, a tanulmány egyik szerzője elmondta, igen érdekesnek találták, hogy milyen nagy mértékben helyreállt az emlékezet pusztán attól, hogy a memóriateszt előtt az állatok agyába bemenő információk mennyiségét csökkentették.  • Hírek
  • Hírek