András, Andor
-3 °C
3 °C

A felmelegedés okozza a hideg teleket

2010.12.22. 12:24
Jelentős mértékű összefüggés mutatkozik az éghajlat felmelegedése és az utóbbi évtizedben Európában beköszöntő hideg telek között - állítják tudósok.

Újabb kutatások szerint épp a magasabb hőmérsékletek okozzák a különösen hideg teleket. A németországi Potsdamban működő klímakutató intézet szakembere szerint mindennek hátterében a sarki jégtakaró olvadása húzódik meg. A felmelegedés miatt a jégpáncél 20 százalékkal csökkent az utóbbi három évtizedben, az évszázad végéig pedig teljesen el is tűnhet.

A napsugarakat így egyre kisebb mértékben veri vissza a jég, ezáltal nagyobb mértékben melegítik a bolygó felszínét a sarkvidéken. A fogyatkozó jég miatt felborul a tengernyomás rendszere - magyarázta Stefan Rahmstorf, az intézet kutatója. Tegyük fel, hogy az óceán nulla fokos lesz. Ez így is nagyon meleg a sarkvidéken télen uralkodó levegőhőmérséklethez képest. Ez jelentős meleg lökést ad a légkörnek, mindez végül óriási változásokhoz vezet.

Az eredmény - derül ki az intézet tanulmányából - egy olyan magasnyomású rendszer, amely jelentős mértékben Európa felé tolja a sarkvidéki hideg téli levegőt. Ezek az anomáliák megháromszorozhatják az extrémhideg telek esélyét Európában és Észak-Ázsiában - mondta Vladimir Petoukhov, a tanulmány vezető szerzője. A fizikus ugyanakkor megjegyezte, hogy más magyarázatok is lehetnek a dermesztő telekre, mégpedig a Nap aktivitásának csökkenése, valamint a Golf-áramlat változása. Ezek szintén éreztetik hatásukat.

A tudósok kiemelték, hogy az utóbbi évek szokatlanul hideg európai telei nem csengenek egybe a világszerte zajló folyamatokkal, amelyek épp azt mutatják, hogy a 2010-es év a legmelegebb lehet a megfigyelések kezdete óta. "Ha kinézek az ablakomon, 30 centi vastag hótakarót látok, a hőmérő pedig mínusz 14 fokot mutat" - mondta Rahmstorf. Ugyanakkor Grönlandon nulla Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértünk decemberben.