Mikrobáktól kapja élénk színét az ausztrál sziklafestmény

2010.12.28. 14:26

A nyugat-ausztráliai sziklafestményeket vizsgáló kutatók szerint a képek élénk színe azért maradt meg, mert festékük mára élő "biofilm" lett – írja a BBC News. Míg egyes sziklafestmények elhalványulnak az évszázadok folyamán, a Bradshaw-rajzok néven ismertté vált ausztráliai festmények legalább 40 ezer éve őrzik színeiket.

Jack Pettigrew professzor, az ausztráliai Queenslandi Egyetem munkatársa kimutatta, hogy a képeket ma már színes baktériumok és gombák népesítik be. Ezek a "biofilmek" magyarázhatják meg azt is, miért okozott nehézséget korábban a sziklafestmények korának meghatározása.

Pettigrew és kutatócsoportja 80 képet vizsgált meg a XIX. században élt felfedezőjük, George Bradshaw után elnevezett sziklafestmények közül a nyugat-ausztráliai Kimberley területén található 16 helyszínről. A vizsgálatok során festékre nem bukkantak, ám az élet jeleire igen, ezért élő pigmentnek nevezték el az anyagot, amely a képeket alkotja. "Az élő pigment elnevezés metafora, amely arra utal, hogy az eredeti festék pigmentjeit pigmentált mikroorganizmusok helyettesítették" - mondta el Pettigrew a BBC-nek.

A festmények szélein talált lakók közül a leggyakoribb egy fekete gomba volt, amely gyakran jelenik meg együtt egy vörös színű baktériummal. Túlélésük érdekében a gomba vizet szolgáltatott a baktériumnak, míg a baktérium szénhidrátokkal látta el a gombát kölcsönös egymásra utaltságuk idején. Az élő pigmentet alkotó baktérium- és gombafajok pontos meghatározására a biofilmben lévő DNS szekvenálása adhat lehetőséget a tudósoknak. Pettigrew elmondása szerint ezt a munkát már meg is kezdték.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM