Rendszerezték a növények nevét

2010.12.30. 09:44
Brit és amerikai kutatók bejelentése szerint az eddigi legrészletesebb, körülbelül 300 ezer fajtát tartalmazó listát állították össze a szárazföldi növényekről és elnevezésükről.

A világ legnagyobb botanikus kerjei közé tartozó londoni Kew Gardens és a St. Louisban található Missouri Botanikus Kert kutatói a növénytan egyik alapvető kérdését kívánják megoldani: megállapítják, hogy melyik növényhez milyen név tartozik.

Egyes növényeket ugyanis a különböző országokban tevékenykedő kutatók eltérő névvel illettek az elmúlt században, míg más esetekben ugyanazon növény különböző változatait más fajként azonosítottak. Az is előfordul, hogy az elnevezésnél egyszerűen hibát vétettek, vagy nyelvtanilag hibásan írták le a nevet. Bár egy rózsának ugyanolyan az illata, akármi is a neve, a tudósok úgy vélik, fontos, hogy az információk pontosak legyenek. Ahhoz ugyanis, hogy egy növényfajról minden korábban közzétett információt össze tudjanak gyűjteni, szükség van arra, hogy tudják, milyen - esetleg eltérő - tudományos nevek alatt keressék.

A növények most elkészült jegyzéke éppen azt célozza meg, hogy a korábbi, elnevezések körüli zavar tisztázódjék: minden nevet összegyűjt és összekapcsolja azokat a megfelelő növénnyel.

A kutatók munkájukhoz felhasználták a GrassBase és az iPlants adatbázisokat, és összevetették azokat más, elérhető listákkal is. A végső listában több mint 1 millió tudományos elnevezés van, amelyekből 300 ezer hivatalosan is elfogadott növényfaj neve, 480 ezer pedig ezek szinonimája. A fennmaradó nevek hovatartozása még megoldatlan, ezen még dolgoznak a botanikusok.

A növények listája a http://www.theplantlist.org/ címen elérhető.  • Hírek
  • Személyi kölcsön