Piroska
-2 °C
5 °C

Mivel lepjük meg szeretteinket 2010 karácsonyán?

2005.12.25. 21:38
Közeleg az év vége, tombol az ajándékvásárlási láz. Az utolsó hetek jövőprognózisok készítőinek is kedvező alkalmat adnak arra, hogy tárgyilagos, adatokon és trendeken nyugvó elmélkedések mellett szabadabban szárnyaltassák fantáziájukat. Például 2010 karácsonyi ajándékjavaslatokkal rukkoljanak elő.
A csúcstechnológiákon alapuló termékek mindig népszerű meglepetésnek számítottak. Valószínű, hogy 2010-ben sem lesz másként. Ma még a fejlesztési stádium kezdetén - vagy ott sem - tartó okos szerkentyűk kerülnek a karácsonyfa alá. Lényeg az intelligencia, a gépek egyre komolyabb tároló- és feldolgozó-kapacitása, mind szerteágazóbb kommunikációs készségük. Miniatürizálódnak, agyasodnak.

Buli utáni reggel

Alkalmasint házirobottal kedveskedjünk. Természetesen ne okvetetlenkedő gyógyszerfogyasztás-ellenőrzővel, hanem például a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában most pallérozódó, csiszolódó különleges takarítómasinával. "Parti után tisztába hozza az egész lakást" - büszkélkedik a Morning After Bot névre hallgató csodával Sebastian Thrun, a laboratórium igazgatója. A mulatság előtt pillanatfelvételt készít a helyről, majd a vendégek távoztával ugyanabba az állapotba igyekszik visszaállítani. Összeszedi az üvegeket, poharakat, helyükre rakja a székeket.

A gépről sajnos még nem lehet sokat tudni, fejlesztői gondosan titkolják.

Mindentudó kávézóasztal

Természetesen nemcsak robotokkal, hanem más okosságokkal szintén okozhatunk örömet. Egyre több cég dolgozik nagyméretű érintőképernyőkön, ám - egymástól függetlenül - a Hewlett-Packard és a Microsoft túllépnek a szimpla touchsreen-eken: kávézóasztalba terveznek efféle felületet. Csomó elektronikát pakolnának bele, kapcsolódna az internethez, és így tovább. Ücsörgünk mellette szeretteinkkel, netezgetünk, fényképeket csereberélünk, játszunk, miközben reggeli kávénkat szürcsöljük. A valaha elkészült összes játék adatbázisával rendelkezne, sőt, még más kávézóasztalokról is letöltene könyveket. Legalábbis a Microsoft PlayAnywhere projektjének csúcsdarabja.

GPS és szenzorok

A globális helymeghatározó rendszerek (GPS) szintén szép jövő előtt állnak.

2010-re a legkülönbözőbb használati tárgyakba integrálódnak, ráadásul egy másik, addigra ugyancsak virágzásba szökkenő technológiával, érzékelőkkel, érzékelő-rendszerekkel egyesítve, kisebb csodákra lesznek képesek. Biciklihez idomítva, nyugodtan kerekezhetünk, a rendszer úgyis megmondja, ha eltévedtünk. Úszószemüvegeink, kézi játékmasináink szintén GPS-szel lesznek felturbózva, aztán lövöldözhetünk kedvünkre, és legyünk bármennyire belemerülve, mégsem tévesztjük el a célállomást. De a navigációs gondokkal küszködő nagypapa is megtalálja az ágyba vezető utat: csak annyit kell mondania, hogy "hálószoba", aztán a beltéri használatra gyártott szenzorokkal felerősített mütyür odakalauzolja, segíti tárgyi akadályok és ugató kutyusok, nyávogó cicusok kikerülésében.

Infravörös és egyéb szenzorok, valamint a GPS miniatűr kamerákkal (SenseCam) is frigyre lépnek: érzékelik, merre megyünk, tudják, mikor tornyosodik szembe velünk valaki, óhajunknak megfelelő pillanatban készítik a képet. Dolgoznak helyettünk, mi meg - LCD kijelzőnk helyett - nyugodtan nézhetjük a turisztikai látványosságokat. Például baseballsapkánkra erősítve. A Microsoftnál gőzerővel dolgoznak rajta.

Otthoni gyártás

Ha akarjuk, kisméretű házi gyárat is tehetünk a fa alá. Neal Gershenfeld már fejleszti az MIT Médialaboratóriumában: egyelőre ugyan méretes, és cirka húszezer dollárt kóstál, de azt ígéri, hogy belátható időn - mondjuk, tíz éven - belül ezerbe sem fog kerülni, és annyira elterjed, mint ma a nyomtató.

Elromlik egy gomb a luxusporszívón? Semmi gond, nem kell megrendelni Japánból, elegendő a számítógéphez ülni, leszedni a designt a webről, és a 3D-s "gyárral" rögvest elkészíthetjük.
Lesz mit pakolnunk a 2010-es fa alá.