Rafael
19 °C
33 °C

Önöket már csak a világvége izgatja fel

2011.01.01. 00:53 Módosítva: 2011.01.01. 00:54
2010 nagy év volt a tudomány világában: az LHC részecskegyorsító elkezdte szállítani az eredményeket, a CERN kutatói antianyagot ejtettek csapdába, és reprodukálták az univerzum ősanyagát, közben genetikusok szintetikus DNS-t állítottak elő, a régészek új emberőst találtak, a NASA kutatói pedig idegen aminosavakra bukkantak egy meteoritban.

Ezeknek a fontos eseményeknek mind nem sikerült bejutni 2010 legtöbbet kattintott tudományos hírei közé az Indexen, de még az olyan, scifibe illő témáknak sem, mint az elméletben lehetséges időutazás és jövőbelátás. Nem került be a top10-be az egymillió dolláros matematikai probléma megoldása, a focivébé labdájának elemzése a sok potyagól magyarázatával, de még a népi folklór összes, alkohollal és berúgással kapcsolatos legendájának tudományos igazolása, illetve cáfolata sem, ugyanis volt tíz sztori 2010-ben, ami még ezeknél is izgalmasabb volt:

10. Nyolcas az égen – 94 996 olvasó

Egy magyar csillagásznak, Ladányi Tamásnak olyan fotós bravúrt sikerült összehoznia, amit eddig a világon csak tizen vittek végbe előtte: tökéletes analemma-görbét fényképezett. Ez annyit tesz, hogy egy év alatt összesen 36-szor, milliméterre pontosan ugyanarról a helyről, pontosan ugyanabban az időpontban, azonos beállításokkal fényképezte le a Napot. A képekből készült montázson a Föld Nap körüli keringése és a tengelyferdesége miatt egy elnyúlt nyolcas látszik a Nap különböző állásaiból kirakva.

Fotó: Ladányi Tamás
Fotó: Ladányi Tamás

9. Megoldották a Rubik-kocka rejtélyét – 96 149 olvasó

A Rubik-kocka mindig hálás téma, idén azzal a hírrel került be a legolvasottabb cikkek közé, hogy egy nemzetközi matematikus csapat bebizonyította, a kocka a lehetséges 43 trillió állás bármelyikéből kirakható legfeljebb húsz lépésben. Már harminc éve küzdöttek a matematikusok azon, hogy ezt bebizonyítsák, és sokáig úgy tűnt, a bűvös szám a 21-es lesz. A nehézség a bizonyításban az volt, hogy a lehető legtöbb variációt kizárják, és aránylag kevés kezdőálláson kelljen egyesével a 20 lépéses módszert megtalálni. A bizonyításhoz a Google adott kölcsön szuperszámítógépeket, amelyek hetekig próbálgatták a kombinációkat.

8. Keressük az ország legokosabb megyéjét – 96 260 olvasó

Januárban indult el az Index egész éven át tartó kvízsorozata, amiben az ország legintelligensebb megyéjét kerestük. A 12 fordulóban a sporttól a közéleten át az irodalomig minden klasszikus műveltségivetélkedő-témában megmérettek az olvasók, akik eredményeikkel a megyéjük szekerét tolták (vagy éppen húzták vissza). Mi már tudjuk a végeredményt, de a hivatalos eredményhirdetésre még pár napot várni kell.

7. Hetven éve nem eszik és iszik egy indiai jógi – 98 072 olvasó

Prahlad Jani indiai jógi 2003-ban már szenzáció volt a világsajtóban, amikor tíz napon át nem evett, nem ivott, és az őt vizsgáló orvosok szerint ettől semmilyen egészségi problémája nem volt, ami a tudomány jelen állása szerint lehetetlen. A 82 éves indiai férfi idén megismételte a mutatványt, 15 napon keresztül, kamerák, orvosi műszerek, és 35 kutató szemei előtt, plusz kijelentette, hogy valójában már 1940 óta étlen-szomjan él. Most sem sikerült rájönni a trükkjére, ráadásul a vizsgálatok eredményeit az indiai védelmi minisztérium titkosította.

Prahlad Jani jógi 70 éve nem eszik és nem iszik
Prahlad Jani jógi 70 éve nem eszik és nem iszik

6. 2013-ban jöhet az Armageddon – 101 629 olvasó

A világvége-tematika a hatodik helyen tűnik fel először a toplistán. A NASA katasztrófafilmekbe illő közeljövőt vázol fel: a Nap aktivitása 11 éves ciklusokban váltakozik, és a következő csúcs 2013-ra várható. Ez sűrű napkitörésekkel és elektromágneses viharokkal fog járni, ami a műholdak, kommunikációs és elektromos hálózatok számára a lehető legrosszabb hír. Két évünk van kitalálni, hogyan védjük ki a gigászi áramszünetekkel, a légiirányítás összeomlásával, a telefonok és az internet elhallgatásával fenyegető napviharokat.

5. Öt környezeti katasztrófa, ami durvább, mint az olajfolt – 110 657 olvasó

2010 többek között a katasztrófák éve is volt; a magyar vörösiszapömlés és az izlandi vulkánkitörés mellett a mexikói-öbölbeli olajfúrótorony felrobbanásával, és az ezt követő olajszivárgással foglalkozott a legtöbbet a világsajtó. Pedig évek óta zajlanak a világban olyan, elhallgatott, vagy a nyugat számára érdektelen környezeti katasztrófák, amelyek sokkal súlyosabbak ezeknél. Nyári cikkünkben öt ilyet mutattunk be.

4. Jobb a csapvíz, mint az Evian? – 147 716 olvasó

Az év legnépszerűbb tudományos tesztjében 17 féle vizet hasonlítottunk össze, a méregdrága gleccservíztől a nagyáruház sajátmárkás vizén keresztül az egyszerű csapvízig. Az íz szubjektív megítélése mellett laboratóriumban elemeztettük ki a kémiai összetételt, az ásványianyag- és baktériumtartalmat, keménységet, meg mindent, ami egy víznél csak szóba jöhet. És kapaszkodjanak meg: tényleg jobb a csapvíz az Eviannál.

3. Új létformát találtak a Földön – 165 325 olvasó

Az év tudományos szenzációja volt, amikor a NASA kutatói egy mérgező kaliforniai tóban olyan baktériumfajt fedeztek fel, ami a DNS-ét többek között arzénból építi fel. Ez egyrészt az evolúció újabb csodája, másrészt megváltoztat mindent, amit eddig a földönkívüli élet kialakulásának lehetőségeiről gondoltunk. Az asztrobiológusok azóta is az életre potenciálisan alkalmas bolygókat kategorizálják újra.

2. Óriási víznyelő nyílt Guatemalában – 175 192 olvasó

Az Agatha hurrikán pusztítása, és az ezt követő árvizek nyomán Guatemala fővárosában idén júniusban egyszer csak megnyílt a föld, és egy hatvan méter mély, szabályos kör alakú lyukban úgy ahogy van, eltűnt egy komplett útkereszteződés, és egy háromemeletes épület. Bár a jelenségre van tudományos magyarázat, a helyiek és a bulvársajtó azonnal pokollyuknak nevezték el a víznyelőt, aminek az egészen szürreálisan kinéző fotója hipnotikus erővel vonzotta az olvasók kattintásait.

1. Valami átszáguldott Magyarország felett / Mégsem meteor volt a titokzatos tűzgömb? – 265 544 + 262 467 olvasó

A legelcsépeltebb scifi-katasztrófafilmes séma, a Földnek ütköző meteor sztorija elevenedett meg márciusban, amikor egy vasárnap éjjel izzó tűzgömb húzott át az ország felett. Voltak akik ufónak nézték, voltak, akik titkos katonai repülőgépnek, a káoszt fokozta, hogy a hadsereg radarjai nem látták a jelenséget, csak a fél ország. Pár napig mindenki erről beszélt, aztán végül megtalálták a lezuhant meteoritot Szlovákiában, és mindenki megnyugodhatott: a világvége már megint elmarad.