Ritka fókák telepére bukkantak a Földközi-tengeren

2011.01.03. 11:33
A fókák Görögország azon szigetein élnek még, amelyek elérhetetlenek az ember számára, a természetvédők éppen ezért sürgetik, hogy az általuk lakott területeket helyezzék védelem alá.

Mediterrán barátfókák telepét fedezték fel kutatók Görögország egy rejtett szegletében. A faj hatszáznál is kevesebb egyedével a világ legveszélyeztetettebb fókája, egyben az egyik legveszélyeztetettebb tengeri emlős.

A telep pontos helyét nem hozzák nyilvánosságra, mivel a mediterrán barátfóka (Monachus monachus) épp a turisták miatt került szorult helyzetbe. Eredeti tartózkodási helye ugyanis a nyílt, homokos tengerpart volt, míg az ember ki nem szorította onnan. Azóta a legtöbb populáció félreeső part menti barlangokba húzódott vissza, ahol a szaporulat túlélési esélyei is csökkentek.

A mediterrán barátfóka (Fotó: IFAW International Fund for Animal Welfare / Da Costa)
A mediterrán barátfóka (Fotó: IFAW International Fund for Animal Welfare / Da Costa)

Az Égei-tenger parányi szigetén előkerült fókák azonban még mindig biztonságban érzik magukat, és kint heverésznek a homokos fövenyen. Az éves szaporulat az újonnan felfedezett kolóniában az egyik legmagasabb a Földközi-tengeren.

A fókákat húsz éve kutató Mom nevű görög barátfóka-védelmi szervezet munkatársai kamerákat helyeztek el a szigeten, hogy messziről is megfigyelhessék az állatokat. Remélik, hogy ez a kis sziget megmenekül a turistahadaktól, és továbbra is biztonságos otthont nyújt a ritka emlősöknek.

A mediterrán barátfóka globális populációjának több mint a fele él Görögországban. A Mom indítványozta a görög kormánynál, hogy a sziget fókák által lakott részét - a hozzá tartozó part menti vizekkel együtt - helyezze védelem alá. A fókák ugyanis csak ezeknek az ember által elérhetetlen szigeteknek köszönhetően élnek még Görögországban.  • Tippek
  • Hírek