A szemektől kel életre az arc

2011.01.06. 09:21
Egy amerikai tanulmány szerint egy arcnak igencsak hasonlítania kell egy emberi ábrázathoz ahhoz, hogy élőnek tűnjön, és ebben a szemek játsszák a főszerepet.

Számtalan film próbált sikertelenül élethű emberi animációkat készíteni. A Polar Express élettelen arcai például feszültséget idéztek elő az emberekben, mert próbáltak életszerűek lenni, csak nem egészen sikerült nekik. Az emberek bármibe képesek belelátni egy arcot - a Holdba, egy pirítósba, két pontba és egy vonalba - de sokkal jobban diszkriminálunk, ha arról van szó, mi élő és mi nem.

Thalia Wheatley és Christine Looser, az amerikai Dartmouth College kutatói ezért meg akarták határozni azt a pontot, amelytől élőnek tűnik már egy arc. Looser sorra látogatta New Hampshire játékboltjait, és lefényképezte a játékbabák arcait.

A kutatók minden egyes baba arcát megpróbálták összepárosítani egy hasonló kinézetű emberi arccal, majd a számítógépen összemosták a kettőt - írja a ScienceDaily tudományos hírportál.

Az ember-baba átmenetekből készült képeket önkénteseknek mutatták meg, akiknek el kellett dönteniük, mely képek készültek emberről, és melyek babáról. A vízválasztó a két arc közötti út kétharmadánál helyezkedett el, az emberihez közelebb. Egy másik kísérlettel kimutatták, hogy a szemek a legfontosabbak az élet meghatározásában.

Az eredmények arra utalnak, hogy az emberek alaposan megvizsgálnak egy arcot, különös tekintettel a szemekre, mielőtt eldöntenék, hogy élő-e - írják a kutatók a Psychological Science című szaklapban. Az arccal rendelkező tárgyak emberinek látszhatnak, de amennyiben különbséget tudunk tenni élő és élettelen között, szociális energiáinkat olyan arcoknak tartogathatjuk, amelyek képesek gondolkodni, érezni és kommunikálni.  • Tippek
  • Hírek