Gergely
4 °C
23 °C

Merénylet miatt csúszhat az Endeavour utolsó fellövése

2011.01.10. 11:54 Módosítva: 2011.01.10. 11:55
Szombaton ámokfutó lövöldözött az arizonai Tucsonban, hat embert megölt és tizennégyet megsebesített. Gabrielle Giffords amerikai képviselőnőt fejbe lőtte, állapota még most is válságos. Férje nehéz helyzetben van, mert a NASA űrhajósaként április 1-én indulna a világűrbe.

James Hartsfield, a NASA szóvivője vasárnap elmondta, egyelőre korai azt latolgatni, hogy Mark Kelly távozik-e az űrsikló legénységéből. Kelly az űrmisszió parancsnoka lenne.

Nehéz elképzelni, hogy az űrhajós miként fogja elviselni a három hónapos kimerítő felkészülést Houstonban, miközben a feleségével is lennie kell, aki válságos állapotban fekszik egy arizonai kórházban. Mark Kelly a merénylet után rögtön megszakította a felkészülést, hogy feleségéhez repülhessen.

Az asztronauták április elején indulnak az ISS-re az Endeavourral. Ez lesz a harminc éves űrsiklóprogram egyik utolsó missziója, ezért fontosabb is a többinél. Az asztronautáknak egy bonyolult kísérletet kell majd végrehajtaniuk, amelyet egy Nobel-díjas dolgozott ki.

Mark Kelly már háromszor járt az űrben. Ikertestvére, Scott Kelly ugyancsak asztronauta, és jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik. Márciusban tér vissza az orosz Szojuz űrkapszulával a Földre, így a két testvér, James és Scott űrbéli találkozója a várakozások ellenére elmarad, mert el kellett halasztani az Endeavour startját.