Hatezer éves szőlőprést találtak Örményországban

2011.01.11. 13:32
A világ legrégibb szőlőprésére a világ legrégibb cipője közelében bukkantak rá. Egy elszáradt szőlőtő segített a kormeghatározásban.

Az örmény, ír és amerikai kutatókból álló csapat az Areni-1 nevű barlangegyüttesben bukkant rá az egy méter átmérőjű lapos agyagkádra, mellette erjesztéshez használt korsókkal, ivóedénnyel, elszáradt szőlőtövekkel és szőlőmagokkal. Az ország déli, iráni határa közelében, a Kaukázusban lévő barlangban találták meg 2008-ban a világ legrégebbi, 5500 éves bőrcipőjét is.

Árulkodó tövek

A kutatók a szőlőprés és a közelében talált egyéb tárgyakból arra következtettek, hogy az ott élt civilizációnak összetett társadalmi szerkezete volt. Az expedíció a barlang közelében obszidián szerszámokat is talált, ami fejlett kereskedelemre utal, hiszen a vulkáni üveg legközelebbi lelőhelye 60-70 kilométerre van a helyszíntől.

A szőlőt a barlangban taposással préselték, a bort pedig feltehetően temetési szertartásokon használták. Erre utal, hogy a közelben sírhalmokat is feltártak. "Ez egy viszonylag kis méretű eszköz, amelyet a barlangban zajló szertatásokhoz használhattak. A mindennapi fogyasztáshoz feltehetően jóval nagyobb szőlőpréseket alkalmaztak a településen" - magyarázta Gregori Aresiján, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatója, az expedíció egyik vezetője.

A kutatók a szőlőprés mellett talált elszáradt szőlőtő korát radiokarbonos kormeghatározással hatezer évre becsülték. Ezzel a lelet körülbelül ezer évvel régebbi, mint az eddig legkorábbinak számító borkészítő eszközök, amelyeket az I. Skorpió néven ismert ókori egyiptomi uralkodó sírjában találtak. (I. Skorpió K.e. 3200-3100 körül élt a predinasztikus korszakban.)

Ókori gyökerek

Bár a borfogyasztásról régebbi bizonyítékok is tanúskodnak, jelenleg az örményországi leletek a legrégebbi ismert borkészítő eszközök. Aresiján elmondása szerint a barlang közelében lévő falvakban a mai napig él a nagy múltú, hagyományos szőlőkultúra, a térség legnépszerűbb borai a merlot és a cabernet sauvignon.

A régészek rézfeldolgozó eszközöket is feltártak, ennek részleteiről azonban csak később számolnak be - mondta Aresiján, aki 1991-től a független Örményország első kormányának miniszterelnök-helyettese volt.

A szőlőprés feltárásának hírét az expedíciót részben finanszírozó National Geographic Society jelentette be kedden. A tanulmány a Journal of Archaeological Science című tudományos folyóirat online kiadásában jelent meg.  • Hírek
  • Csok