Zsuzsanna, Tiborc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Behemót fekete lyuk van a közelünkben

2011.01.13. 15:15
Behemót fekete lyuk terpeszkedik a szomszédos M87-es katalógusjelű galaxisban, a Földtől ötvenmillió fényévnyire. A gigász a legújabb mérések szerint 6,6 milliárdszor nagyobb tömegű a Napnál.

A tudósok már régóta próbálják megérteni a fekete lyukak és a nekik otthont adó galaxisok közötti kapcsolatot abban a reményben, hogy ily módon többet megtudhatnak a világegyetem keletkezéséről és fejlődéséről. Kezdetben az asztronómusok arra a megállapításra jutottak, hogy egy fekete lyuk és csillagvárosa mérete összhangban van egymással, a legújabb kutatások azonban megkérdőjelezik a korábbi feltevéseket.

Az előző mérések szerint az M87-es galaxisban lévő fekete lyuk méretét egymilliárd és hatmilliárd közti Nap-tömegűnek becsülték. A Texasi Egyetemen dolgozó Karl Gebhardt és kollégái a hawaii Mauna Kea hegycsúcson üzemelő nyolc méteres Északi Gemini-teleszkóp közeli infravörös tartományban működő spektroszkópjával végeztek méréseket, hogy megállapítsák a fekete lyuk körül keringő csillagok sebességét. A csillagok mozgása ugyanis közvetlen kapcsolatban van a fekete lyuk gravitációs szívóhatásával. Az így nyert adatok révén a továbbiakban kiszámították a fekete lyuk tömegét. Az új módszer tízszer pontosabb, mint a korábban alkalmazott eljárások, mivel a teleszkóp adaptív optikai rendszere csökkentette a légkör torzító hatásait.

"A szupermasszív fekete lyukakat viszonylag ritkáknak hittük, így meglepődtünk, hogy egy ilyen behemót van a tőszomszédságunkban, alig ötvenmillió fényévnyire tőlünk" - hangsúlyozta Gebhardt, hozzátéve, hogy mindazonáltal nincsenek közvetlen bizonyítékok arra nézve, hogy a vizsgált objektum valóban fekete lyuk. Ehhez meg kell találni az úgynevezett eseményhorizontot, azt a felületet a fekete lyuk körül, amelyen belülről a klasszikus elmélet szerint semmi, még egy foton sem nem távozhat el.

"A galaxisok és a fekete lyukak közötti kapcsolat mégsem olyan egyértelmű, mint amilyennek eredetileg hittük" - jegyezte meg az M87-es csillagvárost kutató Dan Batcheldor, a Floridai Technológiai Intézet asztronómusa, aki szerint a következő években egyre több és több "rendhagyó" fekete lyukat fedeznek majd fel.