Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Nem értik a tudósok a neandervölgyiek hatalmas orrát

2011.01.18. 09:32
Nem jelentett előnyt a legutóbbi jégkorszak hidege ellen az, hogy a neandervölgyi embereknek nagy volt az orruk - erre jutottak brit és német kutatók.

Másfél évszázadon át a tudósok azzal magyarázták a neandervölgyieknek a Homo sapiensnél nagyobb orrát, hogy a hosszabb orrüreg segített felmelegíteni a belélegzett levegőt, így alkalmazkodott a jégkorszakhoz. Most kiderült, hogy nem ez volt az oka a neandervölgyiek nagy orrának, ugyanis a modern emberénél nem volt nagyobb, sem hosszabb az orrüregük, ezért orruk légmelegítése sem volt eredményesebb.

Todd Rae, a londoni Roehampton Egyetem evolúciós antropológusa az Ernst-Moritz-Arndt Egyetem tudósaival együttműködve vetett össze röntgenfelvételeket és háromdimenziós képeket neandervölgyiek és a középkorban élt modern emberek koponyáiról. Ezek alapján derült ki, hogy nem volt légmelegítési előnyük a 400 ezer éven át élt, de 30 ezer esztendeje eltűnt neandervölgyieknek a Homo sapiensszel szemben.

Rae szerint az orrüregi hasonlóság arra utal, hogy a neandervölgyiek melegebb éghajlatról vándoroltak Európába, azután pedig délre a jég elől, és nemigen különböztek a mérsékelt égövi európai emberektől.

A tudósok azért nem használtak az összevetéshez mai koponyákat, mert a fűtés és a légkondicionálás esetleg már változtathatott alakjukon.