Űrversenyhez hasonló tudományos programot hirdetett Obama

2011.01.26. 08:23 Módosítva: 2011.01.26. 18:58
Az amerikai műszaki-tudományos világelsőség helyreállítását sürgette és ennek megvalósítása, valamint a munkahelyteremtés érdekében kétpárti összefogást mellett érvelt a helyi idő szerint kedden este a washingtoni kongresszusban az unió helyzetéről elmondott éves beszédében Barack Obama amerikai elnök.

Obama beszédében kiemelt fontosságot tulajdonított az oktatás, az innováció és az amerikai infrastruktúra fejlesztésének. Az elnök az államháztartási hiány csökkentését és a szövetségi kormányzat áramvonalasítását ígérte. Az elnök megígérte, hogy néhány héten belül az űrverseny korának szintjét idéző kutatás-fejlesztési költségvetést nyújt be a kongresszusnak, amelyben kiemelt helyet kapnak majd az orvosbiológiai, az információtechnológiai és a tisztaenergia-kutatások.

Obama a washingtoni kongresszusban
Obama a washingtoni kongresszusban

Obama célul tűzte ki, hogy az Egyesült Államok villamosenergia-fogyasztását 2035-re 80 százalékban tisztaenergia-forrásokból fedezzék. Ezek között az elnök a szél- és napenergiát, a nukleáris, a tisztaszén- és a földgáz-energiát nevezte meg. Célunk, hogy 25 éven belül az amerikaiak 80 százaléka számára biztosítsuk a nagysebességű vasúthoz való hozzáférést, ami lehetővé teszi, hogy az egyes helyeket fele annyi idő alatt lehessen elérni mint gépkocsival - mondta az elnök, hozzáfűzve, hogy az ilyen közlekedés több útvonal esetében a repülésénél is gyorsabb legyen. Öt éven belül lehetővé tesszük a vállalatok számára, hogy az amerikaiak 98 százaléka számára kiépítsék a nagysebességű vezeték nélküli kapcsolatot- mondta Obama.

Az elnök szerint a felsőfokú végzettség megszerzésének minden amerikai számára elérhetőnek kell lennie, ezért, a főiskolai oktatás eddigi támogatását kiegészítendő javasolni fogja a kongresszusnak, hogy véglegesítse a négy évre szóló, 10 ezer dolláros tandíj-adójóváírást. Barack Obama a jelenlegi helyzetet a szovjet szputnyik által kihívás korához hasonlítva rámutatott, hogy jelenleg Kínában található a világ legnagyobb magán napenergia-kutató létesítménye és a világ leggyorsabb számítógépe. Hangsúlyozta, hogy a kelet-ázsiai óriás és India komoly eredményeket ért az oktatásban, s hogy Dél-Koreában a nemzet építőinek hívják a tanárokat. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Amerika már csak a 9. a világon a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának terén.

Fél évszázaddal ezelőtt amikor a szovjetek megvertek bennünket a világűrben a szputnyik nevű műhold fellövésével, fogalmunk sem volt róla, hogy hogyan verjük meg őket a Holdért folytatott versenyben. A tudomány akkor még nem tartott ott és a NASA nem létezett. Ám, miután beruháztunk a kutatás és az oktatás jobbá tételébe, az újítások olyan hullámát szabadítottuk el, amely új iparágakat teremtett és új munkahelyek millióit. Ez most a mi nemzedékünk szputnyik-pillanata - mondta az elnök, aki szerint ma Kína, India és a délkelet-ázsiai gazdaságok intéznek kihívást Amerikához.  • Hírek
  • Hírek