Ígéretes HIV-vakcinát fejlesztettek ki spanyol orvosok

2011.02.02. 20:41 Módosítva: 2011.02.02. 20:41
Spanyol kutatók kifejlesztettek egy olyan HIV-vakcinát, amely a páciensek többségénél jelentősen csökkenti a vírusterhelést.

Spanyol kutatók kifejlesztettek egy olyan HIV-vakcinát, amely a páciensek többségénél jelentősen csökkenti a vírusterhelést.

Huszonnégy HIV-fertőzött páciens vett részt a barcelonai klinika orvosai által lefolytatott kipróbálásban, akik arról számoltak be, hogy 24 hét elteltével a tesztbe bevontak többségénél a vírusterhelés "jelentős" csökkenését tapasztalták. Kisebb számban ugyan, de a vírus kimutatható maradt minden fertőzöttnél. A kutatók azonban így is nagy előrelépésről számolnak be, hiszen az eddig kipróbált HIV-vakcinák sem mutattak nagyobb hatékonyságot.

A spanyol vakcinát személyre szabottan állították elő minden egyes páciens számára saját dendrites sejtjeikből, melyek az immunrendszer szabályozó folyamataiban játszanak kulcsfontosságú szerepet. A "méretre szabott" vakcinát kéthetes intervallumokban, három adagban adták be az érintetteknek.

A kutatók azt remélik, hogy olyan terápiás vakcinát tudnak előállítani, amely alkalmazásával csökkenthetik az antivirális kezelések szükségességét a HIV-fertőzötteknél. A klinikai kipróbálás eredményeit a Journal of Infectious Diseases című szakfolyóiratban ismertették elsőként.  • Tippek
  • Lakáshitel