Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

Kakiban matatnak a lajhárok

2011.02.03. 13:05
A perui esőerdő lajhárjainak furcsa viselkedésére figyeltek fel német kutatók, az állatok ahelyett, hogy fákon lógva leveleket majszolnának, megjelentek Iquitos város melletti kutatóállomásuk mellékhelyiségeinek latrináján fekáliát keresve.

Eckhard Heymann, a göttingeni Német Főemlősközpont (DPZ) kutatója és kollégái eredetileg majmokat akartak megfigyelni Peruban. A lajhárok új viselkedésformáját illető véletlenszerű megfigyeléseiket a Mammalian Biology című szaklapban publikálták.

Leírásuk szerint a kutatók 2001 és 2007 között több mint 25 alkalommal figyeltek meg és fényképeztek le lajhárokat a latrinában. A különös étrend oka eddig ismeretlen. Gyanítható azonban, hogy a megfigyelt kétujjú lajhár (Choloepus didactylus) vagy a székletben található maradék tápanyagok, ásványi anyagok és baktériumok vagy lárvák és bélférgek miatt keresi fel a mellékhelyiségeket.

A jelenség nem veszélytelen - figyelmeztetett Heymann. Nem zárható ki, hogy az amúgy szinte kizárólag a fák lombkoronájában mozgó barna bundás állatok az ember betegségeit és parazitáit átterjesztik más vadon élő állatokra. Háromujjú lajhárt (Bradypus variegatus) egy alkalommal sem figyeltek meg. Azonban Heyman elmondása alapján mindkét faj szívesen tartózkodik emberi településeken.

A kutatók két éve körbekerítették az esőerdei latrinát, hogy megvédjék az erdő állatait a kórokozóktól, és azóta nem jelent meg ott hívatlan vendég.