Auguszta
-7 °C
0 °C

Ökopénzt gyártott Olaszország

2011.02.06. 13:36

Olaszország bemutatta saját pénzverdéjében született egységes világvalutáját. Az újrahasznált fémből nyert pénz a 2015. évi milánói világkiállításnak lesz a fizetőeszköze.

Hivatalosan a Berlinben február elején rendezett nemzetközi pénz- és érme-kiállításon és vásáron mutatták be az új pénzt, sajtóvisszhangot azonban csak az olaszországi prezentáció után kapott Itália saját világvalutája.

Az úgynevezett jövőbeni egységes világvalutáról van szó, angol rövídítéssel UFWC, melynek prototípusát már Belgium, Mexikó, Nagy Britannia, Ausztrália és Németország is megvalósította.

Az egy egységnyi tesztérme megszületéséről az olaszországi L'Aquilában 2009-ben tartott G8-csúcstalálkozón határoztak.

erme450

Az angolul Eco Coinnak, olaszul Eco monetának nevezett, egy uncia súlyú ezüstérmét újrahasznált fémből öntötték. A tervek szerint ez lesz a táplálkozásról és energiáról szóló milánói expó valutája.

Az egységes világvaluta olasz prototípusának egyik oldalát az euró tervezője, a belga Luc Luycx rajzolta meg. A másikat, miként az olasz egyeuróst, Leonardo da Vinci rajza díszíti. Az Atlanti kódexből kölcsönzött rajzon nyolc koncentrikus körben stilizált életfa látható az öt kontinenst ábrázoló levelekkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!